Категории

Ова е најдобриот родителски совет кој некогаш ќе го чуете

Родителството е прекрасно, но и тешко, а најтешко е да се признае дека не постои единствен рецепт за да се биде добар родител. Во морето од совети, денес, благодарение на социјалните мрежи попристапни од кога било досега, една мајка го открила најдоброто што го слушнала од пријателката која исто така е мајка.

Во разговор за заеднички теми, блогерката и мајка Пети слушнале нешто од саканата личност во еден момент што ја натерало да размисли, како што објаснува на својот блог: „Пред сè, ние треба да бидеме личност каква што сакаме. деца да бидат“. Тој секогаш повеќе ќе ги имитира нашите постапки отколку да ги слуша нашите зборови“.

Можеме да се обидеме да ја скротиме природата на нашите деца, но како реагираме на стрес и фрустрација?
Додека им кажуваме на нашите деца да се грижат за туѓите чувства, како се однесуваме кон другите? Не се работи само за односот со децата и меѓу сопружниците, туку важно е и како се однесуваме со случајни минувачи, касиери во продавница, како зборуваме за другите возачи во сообраќајот додека децата се со нас во автомобилот, какви коментари слушаат за нашите колеги или за нашиот шеф и слично. Можеме да им кажеме на нашите деца да бидат љубезни, трпеливи и грижливи, но како да се однесуваме кога мислиме дека не гледаат?

Најдлабоките прашања во врска со родителството не се поврзани со тоа дали е во ред да се удира дете, да се вика на дете, дали користиме ткаенина или пелени за еднократна употреба, дали доиме или храниме дете со формула, каков е нашиот став за пцуењето, голотијата. дали ги храниме децата со слатки и слично .

Родителството подразбира постојана работа на себе и промени во оние делови од личноста кои бараат работа и напредок, па дури потоа воспитувањето на децата и нивното насочување кон она во што веруваме во срцето е правилно, вели Пати, а пренесува Индекс.

Значи, работите се едноставни. Бидете такви луѓе какви што сакате вашите деца да бидат еден ден.