Категории

Ова е најмалото маче на светот – Може да застане на дланка

(ВИДЕО) Ова е најмалиот вид на мачки во светот. Тие се толку мали, што можат да се застанат во нашата дланка.

Тие се осамени. Иако се минијатурни, тие се многу смели и палави. Тие се љубопитни уште од раѓање и благодарение на тоа храбро го запознаваат светот околу нив. Тие се карактеризираат со изострени сетила, додека нивниот вид е шест пати посилен од човечкиот. Живеат исклучиво во Индија и Шри Ланка, иако во 2012 година беа пронајдени и во Непал. Тие се сметаат за скоро загрозен вид. Најголемата закана за нив е губење на природно живеалиште и лов.

Според некои извештаи, ловокрадците тргуваат со крзното на црниот пазар. Во некои области ги ловат за храна, но и за чување како домашни миленици.

Прегледи:
236
Категории:
Животни · Секојдневие
Објавено на:
23.03.2021