Ова е нашата иднина: Како ќе изгледа интернетот во 2030 година

Се ближи крајот на ерата на слободниот говор!

Публикацијата за дизајн, технологија, науката и научната фантастика Гизмодо ги интервјуираше научниците за тоа како ќе изгледа Интернетот во 2030 година.

Истражувачите заклучиле дека во иднина ќе има се помалку слободен говор на Интернет, анонимноста ќе исчезне и брзината на Интернет за обичните корисници значително ќе се намали.

Секој чекор на корисниците на интернет ќе се следи и ќе се наплаќа. Можеби интернетот ќе стане серија од услуги на кои ќе се наплаќаат, бидејќи бесплатните игри и апликации ќе исчезнат.

Ќе се појави концептот на дигитална нееднаквост. Богатото на населението ќе ужива во приватниот и скап пристап до Интернет, додека другите ќе добијат мобилен интернет со многу реклами и со мала брзина.

Демократијата скоро ќе исчезне од глобалната мрежа. Оние што можат да си дозволат скапи пакети ќе можат да пристапат до независни содржини. Оние што не можат да платат, ќе ја жртвуваат својата приватност.

Целата глобална мрежа може да биде поделена помеѓу главните играчи на пазарот и ќе се појават монополи: Американскиот и Кинескиот интернет, ЕУ, Русија и Индија ќе создадат свои верзии на интернет.

Глобалната онлајн публика ќе се подели. Корисниците најверојатно ќе бидат заинтересирани за приватни интернет заедници.

До 2030 година, анонимноста на Интернет целосно ќе исчезне. Пропагандата и лагите ќе се зголемат.

Анализата на податоците ќе ја врши вештачка интелигенција.

Предвидени се и позитивни промени. Научниците сугерираат дека нашите паметни телефони уште повеќе ќе им помагаат на корисниците да останат здрави.
Коментари

[fbcomments]