Категории

Ова се случува кога мува ќе ја допре вашата храна

Што би направиле ако видите мува да лежи на вашата храна? Можете веднаш да ја фрлите вашата храна без разлика колку е вкусна или скапа. Или, може да продолжите да јадете како ништо да не се случило затоа што „тоа е само мува колку може да биде лошо“. Овие грешки можат да изгледаат ситни и безопасни, но всушност можат да донесат некои големи проблеми на вашата чинија, ако не бидете внимателни.

Покрај тоа, подобро е да знаете со што си имате работа, отколку да останете блажено неуки.

За да ви помогнеме да добиете подобра идеја за тоа што се случува откако оваа бубачка ќе ја допре вашата храна, епскиот универзум направи истрага и го подготви ова за вас.

1. Мувите можат да повраќаат на вашата храна.


Домашните мушички се хранат со пиење течности преку устата слична на цевки. Обликот на нивните усти е причина зошто секој оброк треба да го претворат во течност. За да го направат ова, тие ја пикаат сопствената плунка на вашата храна, што може да содржи сè што претходно јаделе, како расипано месо или измет.

2. Тие сакаат да оставаат јајца на храна.


Познато е дека мувите ги користат остатоците што ги чувавте подоцна како нивно совршено гнездо за јајца. И по некое време, овие јајца ќе прераснат во мали отрепки или ларви кои навистина можат да ви наштетат со бактерии. Затоа, не заборавајте да ја покривате вашата храна секогаш ако ја оставите надвор некое време.

3. Нивните нозе и крилја можат да ја претворат вашата храна во гнездо на бактерии.


До сега е сосема очигледно дека овие досадни грешки се исполнети со бактерии внатре. Сепак, дали знаевте дека најголемиот број бактерии всушност се наоѓаат надвор од нивното тело? Според истражувањето спроведено од Технолошкиот универзитет „Нанјанг“, „секој чекор што мувата ќе го превземе, ја остави зад себе микробиолошката колонија“. Тоа значи дека сè што ќе допрат, може многу брзо да се зарази сериозно.

4. Мувите носат 60 различни болести.


Домашните мушички можат да пренесат повеќе од 65 различни болести на луѓето само со индексирање помеѓу ѓубрето и храната. Овие болести вклучуваат дизентерија, дијареја, колера, па дури и лепра. И не само луѓето можат да страдаат во рацете на овие смртоносни суштества, мувите можат да заразат и други животни, како кокошки, свињи, па дури и домашни миленици како мачки и кучиња.

Прегледи:
619
Објавено на:
14.10.2020