Категории

Ови работи жените обично ги очекуваат од партнерот: Најновото истражување го докажува тоа

Многу често се поставува прашањето „Што сакаат жените?“

Истражувачите од Универзитетот во Готинген го најдоа одговорот на ова вековно прашање. Што сакаат жените?

 

Истражувачите од универзитетот во Готинген ги здружија силите со Кондос Клиу и Мојоне за да дознаат што кај потенцијалениот партнер бара жената. Истражувањето беше спроведено со употреба на апликацијата Clue кај 68,000 жени во 180 земји. Благодарение на ова истражување, научниците успеаја да утврдат кои карактеристики се важни за жените при изборот на партнер.

 

Се доби недвосмислен одговор. Жените, без оглед на возраста, местото на живеење и сексуалната ориентација, бараат карактер. Атрактивното тело, убавото лице, амбицијата и финансиската сигурност се покажаа како секундарни вредности при изборот на партнер.

 

Што навистина е важно?

 

Изгледот и парите не се најважни. Само 22,3% од жените сметаат дека физичката привлечност и финансиската состојба се најбитни фактори во потрагата по другата половина. 25,4% од жените посветуваат посебно внимание на тоа партнерот да ја прифаќа истата религија. Важен елемент е подготвеноста да се биде родител. Дури 46,1% од жените го потврдија како еден од најбитните фактори при изборот на партнер. Сепак, најважниот аспект е карактерот. Дури 88,9% од испитаниците ја потенцирале љубезноста како најважна особина на партнерот. Од една страна е изненадувачки, но од друга страна е тешко да се изгради траен однос без љубезност. Поддршката се најде на второто место, а интелигенцијата се најде на третото место.

 

Љубезноста е како гравитација. Неопходна, но и незабележлива додека не исчезне – прокоментира за наодите на д-р Вирџинија, Ј. Виткам, координатор на тимот за истражување на Клиу.

 

Ова го потврдува тврдењето дека изгледот поминува, а карактерот останува. На што жените обрнуваат внимание? Не можеме да заборавиме дека изгледот е важен елемент. Можеби не е главниот фактор, но преку физичка привлечност обрнуваме внимание на другата личност. Кои физички карактеристики се најважни? Насмевката и очите! Излегува дека нема значајна силуета или физичка енергија, туку елементи кои се забележливи на прв поглед. Очите се огледало на душата, па се вклопува во романтичните песни присутни и повторувани со години.

Прегледи:
184
Објавено на:
14.09.2019