Категории

Овој град некогаш бил пред пропаст, а денес е најдобро место за живеење во светот!

Овој град моментално се наоѓа под управата на главниот градоначалник и шест дополнителни градоначалници од различни области.

Иако поради банкрот во 1994. година, главниот град на Данска, Копенхаген бил на работ на пропаст, денес животот во овој град изгледа потполно поинаку. Копенхаген по банкротот успеа од индустриски центар да стане официјално најдобро место за живеење во светот.

Човекот и неговите потреби, како и состојбата на неговиот дух биле од исклучително значење за урбанистичката и архитектонската трансформација на Копенхаген. Панорамата на градот, каква што некогаш била, не е изменета значително. Новите објекти во најголем дел не надминуваат четири до пет спратови, освен новите со посебно значење кои се нешто повисоки и поголеми.
Значајниот елемент на Копенхаген е водата. Освен

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cozy Copenhagen (@cozycopenhagen) on


Со обзир на тоа дека 50% од жителите на Копенхаген секојдневно го користат велосипедот како превозно средство, од особено значење било да се оформи функционален систем за велосипедистите во градот.

Секој месец во Копенхаген се доселуваат нови 1.000 граѓани, па се планира до 2029. година популацијата на овој град да биде поголема од 100.000 луѓе.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cozy Copenhagen (@cozycopenhagen) on


За да се намали цената на недвижностите, во данската престолнина се прават нови острови со насипување на земјишта кои се ископани од градењето на новите линии на метроата.

На тој начин, ќе се добијат поевтини станови и за студентите.

Прегледи:
52
Објавено на:
05.06.2019