Категории

Паоло Коелјо: 13 најубави цитати за животот и љубовта од книгата Алхемичарот

Книгата „Алхемичарот“ сигурно е едно од најзначајните дела на Паоло Коелјо и прогласена е за интернационален бестселер. Главниот лик во книгата е млад човек кој патува низ светот и трага за суштина, љубов и авантура.

Ви претставуваме 13 најубави и практични цитати од „Алхемичарот“, најпознатото дело на прочуениот шпански книжевник Паоло Коелјо:

1. „Биди храбар, Преземи ризик. Ништо не може да го замени искуството.“

2. „Луѓето сакаат да променат сѐ, а истовремено сакаат сѐ да остане исто.“

3. „Луѓето во било кој период од животот се способни да го прават она за кое што сонуваат.“

4. „Мора да сфатите дека љубовта никогаш не го спречува човекот да се држи до својата цел. Ако се откаже од таа потрага, тоа е затоа што не била вистинска љубовта… тоа е љубов која го зборува јазикот на светот.“ 

5. „Ако сакате да го видите виножитото, мора да научите да го сакате дождот.“

6. „Солзите се зборови кои треба да бидат испишани.“

7. „Ако сте доволно храбри да кажете ЗБОГУМ, животот ќе ве награди со ново ЗДРАВО.“

8. „Потребни се големи напори да се ослободите од сеќавањата.“

9. „Кога немав што да изгубам, имав сѐ. КОга престанав да бидам она што сум, се пронајдов.“

10. „Очекување на болката. Заборавање на болката. Но, незнаењето која одлука треба да ја донесам понекогаш може да биде најтешко.“

11. „Ако мислите дека авантурата е опасна, обидете се со рутина. Смртоносна е.“

12. „Постои можност да се оствари сонот кој животот го прави интересен.“

13. „Страста ја тера личноста да престане да јаде, да спие, да работи, да чувствува мир. Многу луѓе се плашат од неа бидејќи кога ќе се појави страста, таа ги руши сите стари нешта кои и се појавуваат на патот. Никој не сака неговиот живот да се претвори во хаос.“

Прегледи:
264
Објавено на:
20.10.2021