Категории

Паровите во отворени врски се многу посреќни од оние во моногамни

Научниците од Универзитетот во Мичиген ги анализираа односите на 2.100 актери на возраст над 25 години со околу 1.500 од тие луѓе во моногамни врски и околу 600 во немоногамни врски.

Кога станува збор за тоа колку жестоко сакаат и колку се задоволни, истражувачите не откриле никаква разлика помеѓу моногамни парови и оние во отворени врски. Сепак, нивото на љубомора беше помало, а довербата беше повисока кај оние кои беа во отворени врски. Покрај тоа, истражувањето откри дека паровите во отворени врски имаат пострастен љубовен живот од моногамни парови, но исто така се и помалку под стрес.

Ако треба да се верува на науката, се чини дека изборот на отворена врска е вистинскиот пат ако сакате помалку љубомора и поголема доверба – вистинска основа за секоја романтична врска. Има ли смисла луѓето во отворени врски да се посреќни? Според истражувањето, постојат неколку причини. Најочигледно: имаат почесто секс, а се покажа дека сексот придонесува за среќа.

Втората причина е онаа што е поважна, а тоа е дека луѓето во отворени врски честопати комуницираат повеќе.

Од друга страна, истражувањето откри дека луѓето во отворени врски чувствуваат поголема љубов и доверба кон својот примарен партнер отколку кон својот секундарен партнер, па прашањето е дали е можно да се сакаат повеќе луѓе подеднакво и дали резултатите од ова истражување се точни.