Категории

Пеперминт бонбоните го стимулираат мозокот? Прочитајте на кој начин!

Едно познато истражување спроведено врз ученици и студенти ја покажала поврзаноста помеѓу меморијата и пеперминтот. Jake Пеперминт бонбоните содржат масло од пеперминт кое му дава енергија на мозокот. Истражувањето покажало дека пеперминтот го стимулира мозокот подобрувајќи ја меморијата, а истовремено има и релаксирачко дејство снабдувајќи го мозокот со потребната енергија.

Меморија и расположение

Истражување спровдено уште во 2008. година покажало дека испитаниците кои консумирале пеперминт имале подобра меморија и поголема продуктивност. Пеперминтот исто така, ја зголемил нивната концентрација истовремено помагајќи им да останат смирени и релаксирани. Во едно друго истражување спроведено во 2006. година врз возачи кои биле изложени на мирисот на пеперминтот се покажало дека тие се помалку нервозни, вознемирени со зголемена концентрација иако возеле подолг период без пауза.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Јаке – витамински бонбони (@jake.vitamincandy) on


Како влијае пеперминтот на организмот?

Мирисот на пеперминт значително го зголемува протокот на кислород, влијае врз крвниот пририсок, што резултира со одлична психичка состојба. Крвта го носи кислородот до мозокот, па доколку пеперинтот го зголеми количеството на кислород во крвта и потоа го зголеми крвниот притисок, поголемо количество на кислород доаѓа до мозокот. Колку повеќе кислород доаѓа до мозокот, толку е поголема вашата концентрација и фокус.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Јаке – витамински бонбони (@jake.vitamincandy) on


Мирис наспроти вкус

Вкусувањето или мирисањето пеперминт влијае врз видот на стимулацијата која ќе ја доживеете. Едно истражување покажало дека учесниците кои џвакале пеперминт гуми за џвакање, се соочиле со значително подобрување на меморијата и поефективно извршување на работните задачи. Кога мирисале пеперминт, исто така се забележало подобрување на меморијата, но и намалување на заморот и поголема енергија. Доколку работите на комплексен проект или пак имате за учење, со лижењето на Jake пеперминт бонбоните ќе ја подобрите меморијата истовремено снабдувајќи го организмот со потребната енергија за да ја завршите задачата поефикасно и побргу.

Jake витамински бонбони може да ги најдете во маркетите, бензинските и аптеките низ цела Македонија. Бидете успешни, сконцентрирани и ефикасни во работните обврски. Изберете Jake минт бонбоните во секој период од денот!