Категории

Пијте кафе за подобра меморија. Прочитајте зошто!

Тим на научници од Америка работеле на истражување врз глувци со цел да се докаже поврзаноста на кофеинот со меморијата.

Истражувањето било спроведено на глувци кои имале почетни симптоми на алцхајмерова болест. Ги поделиле глувците во две групи и на едната група секојдневно и вбризгувале кофеин чија количина е еднаква на пет испиени кафиња. Подоцна направиле тестови на паметење и тие глувци покажале подобри резултати,како и подобра ментална способност во однос на другата половина кај која не бил вбрзгуван кофеин. Според истражувањето, кофеинот за речиси 50% ги намалил промените во мозокот карактеристични за алцхајмерова болест.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Coffee bar & Event center (@srekja.cafe) on


Затоа, повелете на добра шолја кафе на Бродот на среќата, за повеќе среќа и подобра меморија.