ПИЛАТЕС: Најдобрата физичка терапија по повреда

Пилатесот е една од најпопуларните спортски дисциплини низ целиот свет. Нејзината популарност се должи на многубројните придобивки како што се: зголемувањето на сила, флексибилност и агилност при редовната пракса. Освен како спортска дисциплина, пилатест го препорачуваат лекарите за рехабилитација по повреда. Доколку имате повреда или болки во грбот, пилатесот е вистинскиот избор за вас како најдобра физичка терапија по повреда.

Решавање на дисбалансот во мускулите

Голем број фактори придонесуваат за нерамнотежа на мускулите во вашето тело. Фактори како што се држење на телото, начинот на кој одите, седите, се наведнувате, спиете, трчате или вежбате, играат огромна улога во нерамнотежата на мускулите. Начинот на кој се движите додека вршите редовни активности може да доведе до одредени повреди. Движењето неправилно става голем притисок или оптоварување на некои од нашите мускули.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PowerHousePilates (@powerhousepilates.mk) on


Нашите мускули имаат тенденција да ослабнат во текот на временскиот период заради неправилно движење и на крај, ова неправилно движење на мускулите може да доведе до нерамнотежа. Поради нерамнотежа во мускулите при вршење на активност, може да изгубите рамнотежа и вашето тело има тенденција да биде повеќе подложно на повреди. На пример, неправилен начин на движење може да изврши голем притисок врз ‘рбетот, додека ги ослободува карличните мускули. Оваа нерамнотежа во мускулите го прави вашето тело повеќе подложно на поголеми и помали повреди.

Флексибилна опција за третман

Физикалните терапевти ширум светот го сметаат пилатесот како една од најфлексибилните форми на алтернатива за третман на рехабилитација. Успехот на пилатесот како „третман за обновување“ се должи на пристапот на специјалистот кон принципите на пилатесот. Пилатес тренингот во PowerHouse Pilates ефикасно обезбедува повисок степен на флексибилност во споредба со другите опции за конвенционална терапија. Пилатесот е рутина во вежбањето што може да се менува во зависност од можноста и нивото на удобност на личноста. Во зависност од тоа колку е лоша повредата, тој или таа можат да се одлучат за основно до напредно ниво на пилатес. Вежбањето пилатес ве учи како да го третирате вашето тело правилно и да постигнете совршено држење за да ги искористите максималните придобивки.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PowerHousePilates (@powerhousepilates.mk) on


Пилатес е одличен за рехабилитација од повреда затоа што е одлична опција за вежбање која промовира агилност и добро држење на телото со зајакнување на вашето јадро и тонирање на вашето тело. Јадрото се смета за „центар“ на вашето тело. Пилатес помага во усогласување на ‘рбетниот и карличниот мускул и го зајакнува организмот да се бори и да се избегне заболување или евентуални повреди.

Зошто пилатесот е најдобра тренинг алтернатива?

Пилатес е глобално избран како ефикасен избор за физикална терапија од страна на терапевти, бидејќи е динамичен и нуди комплетно вежбање кое става акцент на основните аспекти, како што се силата, концентрацијата, центрирањето, контролата, прецизноста, флуидноста, дишењето, протокот и слично. Овие фактори остануваат исти и помагаат да се развие и зајакне вашето тело.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PowerHousePilates (@powerhousepilates.mk) on


Вежбањето пилатес се фокусира главно на флексибилноста на ‘рбетот и движењето. Исто така, нè принудува да посветиме поголемо внимание на нашето држење на телото при вршење на разни активности и низа други предлози за да избегнеме повреди во иднина. Интензивното, но ефикасно тренингот помага во зајакнување на мускулите кои го поддржуваат вашиот ‘рбет и ги штити од какви било повреди. Еден добар пилатес тренинг ќе ги зајакне сите мускули кои се слаби поради повреда и лошо држење на телото. Тимот од инструкторки во PowerHouse Pilates ќе се погрижи да се уверите зошто пилатесот е најдобрата алтернатива за најбрзо закрепнување по повредата.

Ефективноста на пилатес тренингот 

Пилатесот има многу придобивки, но само ако се изврши на правилен начин, инаку во спротивно може да доведе до повреди. Токму затоа ви е потребен професионалниот тим од инструкторки од PowerHouse Pilates кои се ќе погрижат да не правите грешки при вежбањето.

Принципите на пилатесот се одлични за рехабилитација од повреда, но само доколку се применат на вистински начин, во спротивно тие можат да ја влошат повредата. Ако минувате низ закрепнување на повреда, тогаш вежбањето пилатес е одлична алтернатива за тренинг. Изберете ги најдобрите пилатес инструкторки од PowerHouse Pilates кои ќе ви помогнат да се опоравите од повредата и да ја ослободите постојаната болка.
Коментари

[fbcomments]