Категории

Пливањето согорува калории најбрзо – Еве колку калории согорувате според начинот на пливање

Пливањето е одлична активност за сите возрасни групи без разлика на кондицијата.

Поради фактот што пливачите имаат, во просек, повеќе поткожни маснотии од другите спортисти, многумина свесно го избегнуваат пливањето. Некои истражувања дури докажуваат дека пливањето има најлош ефект врз отстранувањето на масното ткиво во споредба со одење, трчање или возење велосипед.

Од друга страна, друго истражување во период од 11 недели докажува дека луѓето кои редовно пливале по 40 минути три пати неделно изгубиле 2,4 отсто од масните наслаги со контролирана исхрана и температура на водата. Затоа, не се занесувајте со резултатите од најновото истражување, туку внимателно анализирајте ја количината и интензитетот на секојдневната активност и потребата за храна после неа.

Дали сте гладни после пливање? Ако вашето тело не бара екстремни порции на вашата чинија после пливање или можете да се спротивставите на нагонот на глад, дефинитивно препорачувам да ја користите водата како средство за вежбање, терапија и слабеење што е можно повеќе и почесто во текот на годината. . Зошто водата го зголемува апетитот?

Телото се лади и бара заштита во храната, која доколку е прекумерна ја пренасочува во поткожното масно ткиво за да го „загрее“. Затоа врвните пливачи поради интензивниот анаеробен тренинг внесуваат големи количества калории кои ги надоместуваат со големи порции храна.

И доста често (во зависност од индивидуалниот метаболизам и генетика) имаат сало околу стомакот. Но, тоа не значи дека треба да се споредувате со нивната статистика бидејќи не поминувате 3-4 часа во вода секој ден.

Примери за потрошувачка на калории по пол за слободен стил на должина од 1852 метри:

Колку калории согоруваат жените?

Натпреварувачи – 180 Kcal

Напредно – 260 Kcal

Просечно – 300 Kcal

Под просекот – 360 Kcal

Слаби – 440 Kcal

Колку калории согоруваат мажите?

Натпреварувачите – 280 Kcal

Напредно – 360 Kcal

Просечно – 440 Kcal

Под просекот – 560 Kcal

Жените трошат помалку Причината што жените консумираат значително помалку калории се должи на повисокиот процент на масно ткиво кое ја зголемува пловноста, па на мажот му треба повеќе работи за да остане на површината на водата отколку на жена.

Ова е добра вест за натпреварувачите бидејќи заштедата на калории води до поголема потрошувачка на гориво во трката. Од друга страна, логично е и најмалку способните пливачи да внесуваат неспоредливо повеќе калории од поспособните.

Тие едноставно се борат за опстанок, премногу мавтаат со рацете и нозете и трошат многу енергија со погрешна неконтролирана техника. Во овој случај, поспособните пливачи ја надоместуваат потрошувачката на калории со двојно поголема должина од делот за пливање.

Со различни начини на пливање во хоризонтална положба, може да имате негативни последици за цервикалниот и лумбалниот ‘рбет (најчесто градно). Често менувајте стилови! Затоа, препорачувам често да ги менувате стиловите на пливање за да го изложите вашиот ‘рбет на различни услови и оптоварувања. Со пливање во вертикални позиции, ја зголемуваме венската и лимфната циркулација, што е многу пожелно за сите органски функции.

Ова се исклучително важни функции на телото, многу често тие работат премногу слабо и секојдневно го чистат нашето тело од отпадни состојки, токсини, абнормални часовници, вируси, бактерии и помагаат за подобар проток на енергија, а најдобро можете да ги разбудите. и почнете ги веднаш во водата. Пливањето и вежбите во вода се всушност две различни активности.

Целта во пливањето е да се намали отпорот на вода што е можно повеќе со хидродинамички закони, додека вежбите за вода користат отпорност на вода (засилена со разни водени реквизити) за да се изгради избалансирана мускулна сила околу зглобовите и ‘рбетот и да се подобрат кардиоваскуларните способности. Предноста на вежбите во вода е што може да ги изведува секој, без посебно пливачко знаење, забавно е, корисно и применливо за целото семејство.

Прегледи:
264
Категории:
Uncategorized
Објавено на:
05.07.2022