Категории

Погледнете го интервјуто со најпопуларниот робот со карактеристики на човек

“Business Insider” направи интервју со моментално најпопуларниот робот на светот, Софија, која неодамна стана државјанин на Саудиска Арабија, со што стана првиот робот- граѓанин на земјата.

Софија е дело на “Hanson Robotics” од Хонг Конг. Нејзините творци кажуваат дека нејзината цел е да учи, да се развива и со текот на времето да дојде до стадиум кога ќе може целосно да се вклопи помеѓу луѓето.

Како што и самата одговори, Софија за прв пат е активирана во 2015 година. Така, таа препознава лица и гласови, а е дизајнирана за да со текот на времето стане попаметна и да нејзините социјални вештини со текот на времето да се подобрат.

Понатаму, таа објаснува дека смета дека е женско, но свесна е дека кај роботите не се разликува пол.

Погледнете го видеото за да видите како се одвиваше интерјвуто.

 

Прегледи:
36
Објавено на:
10.11.2017