Категории

Погрешни уверувања кои треба да ги заборавите еднаш засекогаш

На нашите верувања, ставови и принципи големо влијание има нашата околина, воспитувањето, времето во кое пораснавме, луѓето со кои поминавме најмногу време. Многу од овие верувања се добри, корисни, научивме од нив, благодарение на нив станавме добри и чесни луѓе. Но, постојат и оние верувања кои се погрешни и кои ни го прават животот несреќен. Еве неколку:

Ако сте без партнер, тогаш сте осамени
Ова во никој случај не е точно! Само затоа што сте сами не значи дека сте осамени или дека нешто пропуштате. Луѓето можат да бидат осамени и во брак и во врска, личните односи се далеку од гаранција за среќа. Лошата врска е сигнал да се прекине, а не да се одржува вештачки само за некој да не биде сам. Треба да си најважен за себе. И треба да можете да поминувате време со себе, да бидете самодоволни. Обидете се да се пронајдете себеси, да се сакате себеси. Вратете ја вашата самодоверба. А следниот пат кога ќе сретнете некој што е достоен за вашето внимание, тоа ќе биде само уште еден плус во вашиот живот, а не единствената причина за среќа.

Имитирајте ги другите, тие се подобри
Само затоа што нешто изгледа добро не значи дека навистина е. Тоа што некои луѓе се навидум среќни не значи дека се навистина среќни и задоволни. Можеби само вешто ја криете или маскирате тагата и незадоволството.Не знаете што се случува зад затворените врати на нивната душа, па да ги судите луѓето само според она што го гледате е непотребно и нереално. Оставете ги другите да живеат како што сакаат, вие свртете се кон вашиот живот.

Животот мора да оди на одреден начин
Секој од нас има безброј можности пред себе. И од нас зависи што ќе избереме. Ниту еден пат не е погрешен, тој е само различен и не води до поинаков исход. Тоа што некој почнал со едниот, а ти со другиот, не значи дека е подобар од тебе, ниту дека си пропуштил нешто во животот. Ослободете се од непотребните очекувања и притисоци од општеството. Правете го она што мислите дека е најдобро за вас. Уживајте во тоа патување, прифатете сè што оди со него – и добро и лошо. Понекогаш, за да најдеш една личност со која ќе можеш да живееш до крајот на животот, треба да запознаеш еден куп различни луѓе. За да ја доживеете најголемата среќа, понекогаш треба да се соочите и со тагата. Сето тоа е живот. Променете го она што е важно за вас и што може да се промени, сменете го вашето мислење за она на што не можете да влијаете и продолжете да одите напред.

Мора да бидете како некој друг
За жал, многумина сè уште веруваат дека мора да се угледаат на другите, да бидат како нив за да бидат прифатени во општеството, препознаени или популарни. И тоа е толку погрешно! Кога ќе престанете да се споредувате со другите луѓе, без разлика дали се вистински или имагинарни, и кога ќе престанете да се споредувате со други верзии на себе, само тогаш можете да почнете да живеете мирно. Сите сме единствени, единствени, различни. И ние треба да ги негуваме нашите разлики, да се гордееме со нив, а не да се срамиме од нив и да ги криеме. Бидете свои!

Да се ​​биде силен значи да не чувствуваш болка
Силните луѓе не се ниту недопирливи ниту бесчувствителни. Тие едноставно се справуваат со болката поинаку, што исто така ги боли или уште повеќе. Научија да ја прифаќаат болката, се обидуваат да научат нешто од неа, а потоа ја надминуваат. Суштината на силата не е да се преправате дека не ве допира, туку, ако паднете, да се разболите, да станете, да ја избришете прашината од себе, а потоа да се вратите во рингот да се борите како никогаш досега.