Категории

Поле со 130 видови на лалиња во Турција ќе ве остави без здив

Секоја година, многу граѓани ја посетуваат областа за да уживаат во глетките и разнобојното поле со лалиња.

Специфичноста на лалето е во неговата форма и цвет, од кои само едно расте на едно стебленце. Неговите цвеќиња се претежно големи, а можно е да се најдат ливчиња во скоро сите бои. Лалето обично расте во периодот од март до мај. Затоа, исто така се нарекува пролетен цвет. Лалето е род од околу 150 растенија од семејството на лилјани. Областа од каде потекнува видот ги вклучува јужна Европа, северна Африка и Азија, односно областите на Анадолија и Иран, а најголемиот број видови потекнуваат од степите на Казахстан и околните планини Памир и Хинду Куш. Денес, повеќето видови се одгледуваат со вкрстување и повеќето доаѓаат од видот Tulipa gesneriana.

Прегледи:
312
Објавено на:
28.04.2021