Категории

Пораката на Пушкин од карантин во 1827 година: Да го повикаме разумот да ни помогне!

Ќе станеме почисти и помудри, нема да му подлегнеме на мракот и стравот. Ќе се воздигнеме духовно и ќе станеме поблиски и подобри едни кон други, напишал големиот руски писател.

Големиот руски писател Александар Сергејевич Пушкин наоѓајќи се во карантин поради колерата во 1827. година запишал:

„Дозволете ми драги браќа, сестри, сограѓани и земјаци, од карантин да Ви го честитам пролетниот празник!

Сѐ ќе отиде и сѐ ќе помине,
ќе си отидат и грижата и паниката,
патиштата повторно ќе останат рамни
и градините повторно ќе бидат полни со цвеќе.

Да го повикаме разумот напомош,
Да ја победиме болеста со силата на знаењето,
И деновите на тешкиот испит
да ги преживееме како едно семејство!

Ќе станеме почисти и помудри

без да му подлегнеме на мракот и стравот.
Ќе се воздигнеме духовно и ќе станеме
поблиски и подобри едни кон други!

И сите на празничната маса
Повторно да му се радуваме на Животот,
И нека на овој ден Семоќниот
испрати парче среќа во сечиј дом!

(А.С. Пушкин 1827. година)