Категории

Порано или подоцна секој ја среќава својата СРОДНА ДУША – Како да ја преознаете

Платонските сродни души можат да бидат пријатели чија врска е исклучително длабока и обично е очигледна на првиот состанок.

Кога ќе го слушнете терминот „сродна душа“, дали прво ви паѓа на памет романтична врска? Всушност, постојат многу различни врски што можете да ги имате со луѓето, а не сите се обележани со романса – една од нив се платонските сродни души. Терминот „сродна душа“ дефинитивно има романтична конотација, но не сите сродни души се секогаш романтични.

„Поврзувањето на душите настанува кога двајца луѓе чувствуваат поврзаност на ниво на душата на посебен или извонреден начин. Таквата врска често го надминува земното. Без разлика дали сте колеги или љубовници, некоја повисока сила ве зближила или е на работа“, објасни терапевтот Тања Керол Ричардсон за mbg.

Вашите души се разбрани и тоа го препознавате од минатиот живот или само постои длабока врска без напор.

Дали сродните души можат да бидат платонски?
Платонските сродни души можат да бидат пријатели чија врска е исклучително длабока. Психотерапевтот Анет Нуњез објасни за mbg дека овие пријателства не се како другите „нормални“ пријателства, туку за пријатели на „ниво на душата“ со кои веројатно сте се поврзале длабоко и инстантно при првата средба.

Не ја потценувајте моќта на таквите односи. Според Ричардсон, нашите платонски сродни души можат да бидат исто толку важни во нашите животи како и романтичните сродни души. „Ако мислите на земниот живот како привремено патување за душата, ќе сакате да имате интересен придружник кој ќе ве придружува на тоа патување – исто како што секој лик од епска приказна или легенда собира придружници на своето патување“, додава таа.

Исто така, многу е можно да имате повеќе од една платонска сродна душа во текот на вашиот живот, па дури и повеќе од една во исто време. „Цел живот можете да запознавате нови сродни души. Тие не мора да бидат најдобри пријатели од детството – може да биде некој од работа или некој што ќе го запознаете во вашите 50-ти“, вели Нуњез. Некои сродни души доаѓаат и си одат, и без разлика на нивното времетраење, тие се составен дел од животот.

„Како што на човечкото тело му треба храна и вода, на душата и се потребни сродни души и придружници“, вели Ричардсон.

Според овие 9 знаци можете да знаете дали сте ја пронашле вашата платонска сродна душа.

1. Веднаш „кликнувате“
Според Нуњез, еден јасен знак дека сте нашле платонска сродна душа е моменталното признание што го чувствувате кога ќе ја запознаете. Вашата душа ја препознава нивната и можеби имате чувство дека сте се познавале во минатиот живот или дека вашите души пред овој живот се согласиле да се сретнат сега.

2. Едноставно се разбирате
Со инстант договор, вашето препознавање на минатиот живот никогаш не престанува. Како сродни души, секогаш постои чувство дека вие двајца едноставно се разбирате. Нуњез објаснува дека ќе се согласувате со платонската сродна душа до степен до кој се чувствувате удобно со нив без оглед на другите околности. Тие ве гледаат, вие ги гледате и постои меѓусебно разбирање што е многу охрабрувачко.

3. Пријателството не оптоварува
Меѓусебното разбирање што толку лесно го негуваат платонските сродни души создава пријателство без напор во кое кликнувате, па дури и можете да дополните реченици еден за друг. Тој додава дека овие пријателства не се оптоварувачки, дури и во моменти кога другите пријателства би можеле да бидат во неволја. Непријатна тишина? Нема проблем за платонските сродни души! Исто така, лесно се справуваат со тешките и сериозни разговори.

4. Пријателството е полно со поддршка
Платонските сродни души се секогаш со вас, а пријателството со нив ви дава непоколеблива поддршка. „Замислете ги како духовни придружници, луѓе кои изгледаат предодредени да се на вашиот пат за да можете и двајцата да си дадете љубов и охрабрување кога треба да го продолжите своето земно патување“, објаснува Ричардсон. Нуњез додава дека платонските сродни души споделуваат „длабока љубов што ја надминува семејната љубов“.

5. Тие прават да се чувствувате хармонично
Поддршката што ја даваат овие пријателства оди подалеку од секојдневните искушенија и неволји. Самото нивно присуство ви помага во физичката и емоционалната регулација, обезбедувајќи чувство на смиреност и грижа. Додека многу повеќе невообичаени пријателства се фокусираат на заедничко дружење, платонските сродни души се задоволни да бидат рамо до рамо и да уживаат во друштвото на едни со други.

6. Времето и растојанието не се важни
Дали некогаш сте имале пријател со кој не сте се слушнале долго време, и кога конечно ќе стапите во контакт, само продолжувате таму каде што сте застанале? Тоа е показател за платонска сродна душа, објаснува Нунез. Можете да имате вакви непостојани односи со пријателите, да живеете далеку или да не разговарате со години, но кога повторно ќе се поврзете, целосно се разбирате.

7. Тие ви помогнале во учењето и развојот
Платонските сродни души се познавале во минатиот живот, но се повеќе поврзани во сегашноста. „На Земјата ставате крај на сè што не е решено во минатиот живот. Значи, вие сте тука за да воспоставите врска и да пренесете одредени лекции“, тврди Нуњез.

8. Се појавиле во посебно време
Познавањето на платонската сродна душа помага во личниот развој, тие често се појавуваат токму кога ви требаат (дури и ако не го сфаќате тоа во тоа време). Нуњез верува дека универзумот има начин да ни ги претстави душите што треба да ги сретнеме токму кога ни требаат. „Како што старееме, ни треба душа во животот за да нè научи на одредени лекции и изгледа дека тие секогаш пристигнуваат во вистинско време“, додава тој.

9. Не постојат осудувања
Благодарение на длабокото препознавање и разбирање што го споделуваат платонските сродни души, никогаш нема срам во овие пријателства. Нуњез објаснува дека длабоката љубов што ја споделуваат платонските сродни души ги ублажува таквите чувства, а поддршката што таквите пријатели си ја даваат еден на друг доаѓа без осуда и критики. Дури и кога ќе бидете повикани на одговорност, платонската сродна душа ќе го стори тоа за да не се чувствувате лошо.