Категории

Порториканецот Емилио Флорес Маркез е најстариот човек на светот

Порториканецот Емилио Флорес Маркез е запишан во Гинисовата книга на рекорди како најстариот човек (човек) во светот. како што официјално и официјално потврдија од Гинисовата книга на рекорди за неколку недели.

Шред неговиот 113 роденден, Емилио беше прогласен за најстар човек на светот со своите 112; Емилио Флорез Маркез е роден на 8 август 1908 година во Каролина, Порторико. Растејќи, Маркез, кој беше втор од вкупно единаесетте деца во семејството, беше одговорен за многу домашни работи и помагаше во воспитувањето на неговите браќа и сестри. Маркез исто така помогнал работејќи на фармата шеќерна трска на неговиот татко, кога бил многу мал – ги напоил растенијата и го вршел полнењето.

„Јас бев најстарото момче од сите деца, па сторив сè“, рече Маркез, кој главно се занимаваше со земјоделство, што, како семејство, беше нивниот главен извор на приход.

Тој беше во брак со Андреа Перез 75 години сè до нејзината смрт во 2010 година. Двојката имаше четири деца, пет внуци и пет правнуци. Емилио Флорез сега живее во Рио Пиедрас, Порторико со две деца. Маркез, кој за малку ќе го изгубеше чувството за слух, има и пејсмејкер кој беше инсталиран кога имал 101 година – но сепак е силен и со добро здравје, според најавата на Гинисовите рекорди. Познат под прекарот Дон Мило, Маркез изјави како клуч за среќен живот – изобилство на љубов и живеење без лутина.

“Неговиот татко го воспитуваше со љубов, сакајќи ги сите. Тој секогаш им велеше на Маркез и на другите деца да прават добро и да споделуваат сè со другите”, рекоа членовите на семејството на најстариот човек на светот.

Претходниот најстар жив човек признат од Гинисовиот рекорд беше Романецот Думитру Команеску. Почина на 27 јуни 2020 година, на возраст од 111 година 219 дена. Најстарата личност што некогаш живеела е neана Калмент (Франција), која живеела 122 години и 164 дена. Најстариот човек некогаш е roироемон Кимура (Јапонија), кој е роден на 19 април 1897 година и почина на 116 години и 54 дена на 12 јуни 2013 година.

Најстарата жива личност (жена) е Кејн Танака (Јапонија, роден на 2 јануари 1903 година). Нејзиниот рекорд беше потврден на 117 и 41 година од животот на 12 февруари 2020 година.

Прегледи:
490
Објавено на:
23.07.2021