Категории

Постојат анатомски причини поради кои не секој може да има рамен стомак

Совршено рамен стомак е сон на речиси сите жени, па дури и на оние кои веќе го имаат, бидејќи никогаш не е совршено и доволно обликуван. За цврст стомак и изразени стомачни мускули потребни се одредени вежби и диета за која треба да се внимава, а диетата сочинува 80% од „работата“.

Иако извајаните стомачни „шест пакети“ одамна се популарна цел за фитнес, тие не се толку лесно да се постигнат како што мислите. Всушност, дали е можно да се добијат стомачни мускули од „шест пакувања“ во голема мера зависи од вашата генетика и анатомија. Иако може да изгледа дека луѓето со шест пакет имаат шест различни стомачни мускули, тоа е всушност само еден голем мускул наречен rectus abdominis.

Ректус абдоминис (исправен абдоминален мускул) е одделен со две долги тетиви кои се протегаат долж мускулот, а кои се поделени со ленти на сврзно ткиво. Овие ленти создаваат вдлабнатини во мускулите, кои можат да станат повидливи кога стомачните мускули се напнати. Сепак, бројот на ленти зависи од вашата генетика. За да постигнете збир на стомачни стомачни „шест пакувања“, исто така мора да бидете родени со најмалку три ленти на сврзно ткиво. Без три или повеќе, многу е тешко да се постигнат видливи стомачни мускули, а уште помалку познатиот шест пакет. „Мускулите на секого се градат различно“, рече Мелоди Шарф, овластен личен тренер и фитнес инструктор во Њујорк, за Everyday Health.

„Некои луѓе имаат длабоки стомачни мускули, што создаваат поголеми врвови помеѓу овие тетиви, така што стомачните мускули се повидливи. Други имаат плитки стомачни мускули, што значи дека тие никогаш нема да постигнат совршени стомачни мускули. Како да ги затегнете стомачните мускули Сепак, без оглед на тоа дали имате генетска предиспозиција за видливи стомачни мускули, сепак можете да ги тонирате и зајакнете стомачните мускули со одржување на здрава и урамнотежена исхрана и следење на редовен режим на вежбање. Ова вклучува внесување повеќе протеини и додавање на повеќе кардио вежби во вашата фитнес рутина, и двете можат да помогнат во согорување на маснотии, губење на тежината и обнова на мускулите. Особено, кардио вежбите кои ги зајакнуваат мускулите и го вклучуваат целото јадро, како што е интервален тренинг со висок интензитет (HIIT), се клучни за градење тонирани и дефинирани стомачни мускули. Ова значи дека треба да работите на надворешните коси коски, попречните абдоминални и внатрешни стабилизатори, како и правилните стомачни мускули. Убавината на HIIT тренингот е во тоа што ви помага да ги изгубите телесните масти, како и да добиете мускулна маса“, изјави Стив Урија, овластен тренер и основач на фитнес студио со седиште во HIIT Switch Playground, за Women’s Health.

„Би рекол дека ако започнете да правите HIIT три до четири пати неделно, ќе видите забележителна разлика во вашето тело“. Вежбите за јачина како што се plank и „мртва буба“, исто така, можат да помогнат во обликувањето на јадрото.

Прегледи:
174
Објавено на:
04.08.2021