Категории

Потресна фотографија од пред 34 години го обиколи светот – „Секој живот е важен!“

Оваа фотографија кружи веќе долго време на социјалните мрежи, го обиколи светот и не остави никого рамнодушен. Кој би помислил дека фотографијата е од пред 34 години, направена е во 1987 година, во градот Забша во Полска.

Беше снимен момент по 23-часовна операција, трансплантација на срце. Замислете 23 часа во најинтензивна напнатост на рацете, нозете и целото тело бидејќи дури и со најмала грешка, пациентот може да изгуби живот. Во тоа време сè уште немаше опрема со висока прецизност за контрола на работата на лекарите. Операцијата ја извршил високо квалификуван специјалист, полскиот кардиохирург Збигњев Релига. На виралната фотографија, тој седи видливо уморен и ги набудува параметрите за тоа како функционира новото срце на пациентот. Ден по почетокот на операцијата, тој чувствува голема одговорност кон себе.

Ако погледнете внимателно, неговиот уморен асистент спие на десната страна во другиот агол. Човекот кој лежи на операционата маса е професорот Тадеуш itиткевич. Во 1987 година, тој имаше акутен срцев удар, а дотогаш веќе имаше три срцеви удари. Тој веќе имаше околу 60 години и сите лекари на кои им се обрати за помош тврдеа дека на оваа возраст мажот не може да издржи толку комплицирана операција. Но, utуткевич веќе не можеше да оди и затоа му напиша на д-р Религи. Само три реченици: „Јас сум професор. Имам болно срце. Ве молам, помогнете “. И лекарот се согласи да му помогне. „Те молам, дојди“, одговори тој. Операцијата беше успешно завршена… Професорот поживеа уште 30 години по неа и го напушти овој свет на 91 година, преживувајќи го својот лекар. Почина во септември 2017 година. Д-р Збигњев Релига живееше 70 години, почина во 2009 година.

Прегледи:
407
Објавено на:
21.05.2021