Категории

Поучна приказна: Како ја гледате среќата?

Професорот сакаше да се сретне со своите студенти за време на едно од неговите предавања. Тој им се обрати на младите:

– Дали сакате да бидете среќни? Можам да ве направам среќни веднаш, можам да ви дадам вечна среќа. Дали некој од вас го сака тоа?

Многу од присутните кренаа раце.

„Одлично!“, Продолжи професорот. Е имате среќа во замена за сè што имате. Дајте ми сè што поседувате и ќе ве направам среќни, рече тој.

Студентите беа збунети. Мислеа дека зборува метафорички.

– Ви ветувам! Не се шегувам!, Сериозно одговори професорот.

Тогаш рацете на учениците почнаа да паѓаат и тој рече: Да … не сакате. Никој не сака …

Потоа им објасни на студентите дека среќата ја поврзуваме со удобност, успех, слава, авторитет, аплауз, пари, уживање и привремено задоволство. Среќата е всушност прашање на избори и одлуки.

Прегледи:
190
Категории:
Мисла на денот
Објавено на:
24.11.2020