Категории

Поучна приказна за богатиот и времето која никогаш не смеете да ја заборавите

Богатиот на смртна постела од ангелот на смртта побарал само едно нешто..

Со оглед на тоа што бил богат, одлучил да купи уште малку време од ангелот на смртта. Долго преговарал но ангелот не сакал ништо.
Богатиот човек бил на самиот раб на смртта, кога ангелот на смртта дошол да го посети. Работел долго и напорно за да стекне огромно богатство и да живее во луксуз и не можел да верува дека неговото време истекло.
„Дај ми уште само еден час живот, за да можам да и се восхитувам на убавината на оваа земја за последен пат и да поминам време со своето семејство кое долго не сум го видел и ќе ти го дадам сето мое богатство.“
Но ангелот повторно одбил. Конечно, човекот го прашал дали може да добие барем уште една минута, да напише опроштајно писмо. Неговата желба била услишена и го напишал писмото.
„Поминувајте го времето кое ви е дадено на вистински начин. Не можев да купам ни еден час време со своето богатство! Слушајте го своето срце и верете се дека нештата кои ве опкружуваат имаат вистинска вредност, ќе го негувате секој миг од своето време.“

Прегледи:
8