Поучна приказна: Што ни шепоти судбината?

Велат: „Учител сум на својата вера и капетан на својата судбина“, а самата изрека не е далеку од вистината. Ако ги прифатиме работите онакви какви што се без да ја земеме судбината во свои раце, никогаш нема да бидеме среќни.

Оваа кратка приказна не учи токму на тоа:

Една жена постојано се жалела над својата судбина, а учителот и рекол:

„Ти ја создаваш својата судбина“.

„Но, сигурно не сум одговорна за тоа што сум жена“ – возвратила жената.

„Да се биде жена не е судбина. Тоа е вера. Судбина е кога ја прифаќаш твојата женственост и што ќе одлучиш да направиш со неа“.
Коментари

коментари