Позади него има богата историја: Ова француско село со право го нарекуваат едно од најубавите на целиот свет (ФОТО ГАЛЕРИЈА)

Сен-Емилион е комуна во југозападниот француски депертман Жиронда, каде главен е Бордо. Административно припаѓа на регионот Нова Аквитанија, а по својата природа, големина и бројот на жителите, се наоѓа некаде помеѓу село и гратче, навистина тешко е да се каже.

Сместен е на околу 35 километри североисточно од Бордо, помеѓу Либурно и Кастијон-ла -Батаја и има нешто помалку од 2 илјади жители.

Условно речено минатото на ова место оди и до праисторијата, дури до пред 35.000 години, постоеле и други прекини во неговата населеност и тек со почетокот на римската превласт над тие етнички галски простори, ова место станува препознаено, па така на брдото над селото се наоѓаат остатоци од галоримски вили.

Римјаните на почетокот на почетокот на вториот век на таа локациоја која ќе стане Сен-Емилион садат грозје, а два века подоцна латинскиот поет Аузоније, иначе родум од Бурдигал, денешно Бордо, го фали виното од тој крај.

Местото го добило името во средниот век, по патувачкиот исповедник и монах Емилион.

Монасите кои го следеле Емилион први почнале со комерцијално производство на вино во ите краеви, како би ја финансирале монашката заедница.

Денеска Сен Емилион е едно од главните места во областа Бордо кога се работи за производството за вино, кое посебно се цени во Франција.

Сен Емилион се наоѓа на листата на УНЕСКО на Светските културни места. Едно од најубавите работи таму се фасцинантните цркви и градби сместени во тесните и стрмни улици.
Коментари

[fbcomments]