Категории

Правилно чешлање на косата

Многу луѓе мислат дека четкањето на косата секој ден предизвикува таа да падне. Тоа не е вистина. Всушност, четкањето е навистина добро за вашата коса, ако тоа го правите редовно и на вистински начин.

За совршено сјајна и здрава коса, треба да ја четкате двапати на ден; еднаш ќе станете наутро и еднаш пред да одите во кревет, околу една минута секој пат. Ако имате густа, долга или средна должина на коса, користете широка права четка. Ако имате кратка, тенка коса, користете потенка четка. Четкањето на косата ја стимулира микроциркулацијата и на тој начин ја релаксира кожата, ослободувајќи влакна од нечистотии акумулирани во текот на денот. Четкањето на косата го враќа животот, сјајот и густината – ако правилно ја четкате.

Правило број еден

Никогаш не ја одврзувајте косата и не ја четкајте косата кога е влажна. За да ја отплеткате косата без да предизвикате штета, чешлајте ја нежно, почнувајќи од краевите на косата. Ако агресивно ја чешлате косата, тоа може да ви ја скрши косата, што е доста болно! По чешлањето на краевите на косата, започнете да ја чешлате косата на вратот. Одлично решение за многу заплеткана коса е балсам кој е дизајниран специјално за да ја отплетка косата. Користете го секогаш кога ќе ја измиете косата.

Правилно четкање

Свиткајте ја главата надолу и започнете да четкате од вратот до краевите на косата. Работете на двете страни пред да го четкате горниот дел од главата. Не бидете агресивни затоа што во спротивно можете да ги стартувате лојните жлезди, што ќе предизвика косата да почне да се мрси. Завршете со четкање од скалпот до врвовите на косата.

Наш совет

Ако сакате вашата четка да има подолг рок на траење, треба редовно да ја отстранувате собраната коса. Еднаш месечно, исчистете ја четката со топла вода и мала количина шампон.

Прегледи:
58
Ознаки:
· ·
Објавено на:
26.11.2020