Пред да се посомневате во својата способност, уверете се дека не сте опкружени со идиоти: Феноменални цитати на Фројд!

Овој прочуен психоаналитичар и денес провоцира со своите идеи, а неговото наследство продолжува да влијае врз психологијата, книжевноста, филозофијата и уметноста.

Ова се некои од неговите најинтересни цитати кои ќе ве поттикнат да размислувате, но и да се забаваувате:

„Големината на вашиот идентитет се одредува со големината на проблемите кои можат да ве извадат од такт.“

„Пред да дијагностицирате кај себе депресија и ниска самодоверба, задолжително уверете се дека не сте опкружени со идиоти.“

„Сѐ што правите во креветот е прекрасно и апсолутно исправно. Важно е да ви се допаѓа на двајцата.“

„Колку е побеспрекорен човекот однадвор, толку повеќе демони има во него.“

„Ние никогаш не сме толку ранливи како кога сакаме, и никогаш не сме толку безнадежно несреќни како кога ја губиме љубовта.“

„Првиот знак на глупавост е недостатокот на срам.“

„Луѓето се поморални отколку што мислат и многу повеќе аморални отколку што може да замислат.“

„Поголем дел од она што е во нас е несфатливо, а она што е препознатливо е – реално.“

„Против секој човек, човекот може да се брани, но против пофалбите останува беспомошен.“

„Ние повеќе тежнееме кон тоа да ја избегнеме болката, отколку да ја сретнеме радоста.“

„Во моментот кога човекот почнува да се сомнева во својот живот и својата вредност, тој станува болен.“

„Големото прашање на кое никогаш не е даден одговор и на кое ни јас не сум способен да дадам одговор, покрај триесетгодишното истражување на женската психа гласи: Што сака жената?!“

„Секој нормален човек, всушност, нормален е само делимично.“
Коментари

[fbcomments]