Категории

Прељуба – Кој подобро ја прикрива мажите или жените?

Научниците од Универзитетот во Западна Австралија им покажаа на група од 1.500 испитаници фотографии од 189 лица (101 маж и 88 жени) кои претходно одговориле на прашањето дали се неверни на своите партнери.

Од испитаниците се бараше да ги рангираат овие лица во категории од 1 до 10 во зависност од тоа дали е „многу веројатно“ да „не е веројатно“ дека се неверни. Резултатите од истражувањето, објавени во списанието Royal Society Open Science, покажуваат дека и мажите и жените точно ‘претпоставувале’ пре adубници, но не и пре .убници. Претходните истражувања спроведени низ целиот свет за прељубата покажуваат дека 70 проценти од луѓето во повеќе од 50 различни култури изјавиле дека се обиделе да киднапираат партнер на друго лице, додека 60 проценти тврдат дека успеале.
Експертите не само што сакале да утврдат дали мажите и жените можат да забележат потенцијално неверство кај припадници на спротивниот пол, туку и дали е можно да се открие прељубник, припадник на ист пол. Резултатите не беа очекувани.

Мажите успеаја да ги откријат ривалите, но жените беа како сфинги и ниту мажи ниту жени не можеа да ги „провалат“ во нив.

– Земајќи сè во предвид, и мажите и жените покажаа натпросечна точност за изложување на машките лица, но не и за женските лица. Искуството на неверство навистина може да се скрие во машкото лице – напишаа научниците.

Зошто една жена се сомнева дека маж изневерува?
Според истражувањето, тоа се сведува на искуството на мажественост. Сепак, научниците излегоа со уште еден неочекуван резултат што сугерира дека најзгодните мажи не изневеруваат најмногу.

– Изненадувачки е што, иако згодните мажи беа рангирани како најневерни, во реалноста тие беа во релативно мал број случаи верни – велат експертите.

И покрај овие резултати, тие предупредуваат дека не треба да се прават заклучоци врз основа на тоа на првиот состанок.

– Ако се потпреме единствено на првиот вторник за откривање на преulубници, ќе погрешиме. Не смееме да ги толкуваме нашите резултати на таков начин што можеме да ги применуваме во секојдневни ситуации – вели научникот Јонг Зи Фу.

Прегледи:
348
Објавено на:
30.04.2021