Категории

Препознајте ги на време – 5 врсти манипулатори и како да се заштитите од нив

Манипулацијата варира од случај до случај, но манипулаторите имаат една заедничка работа, а тоа е да создадат чувство на непријатност, вина, срам, вознемиреност во нивните цели. Начинот на кој тие го создаваат тоа чувство може да варира. Подолу, прочитајте пет типа манипулатори и како да се спротивставите на нивните техники.

1. Ви набива кривици
„Да беше добар, ќе ми го правеше ова…“, „Ако ме сакаше, ќе …“, „Ако знаеше низ што поминав, ќе…“… Ова е само пример за почетокот на речениците за кои некој сака да ви нафрли вина. Лицето што ги изговара сака да направи да се чувствувате како лоша личност ако не направите нешто, и токму затоа завршувате како вакви команди. И како да се борите против манипулаторите кои се фокусирани на обвинување на вина? Не се занесувајте дури и кога ви е тешко. Бидете одлучни за тоа што сакате и придружете ја вашата одлука со коментар што може да започне со зборовите „жал ми е што се чувствуваш така, но…“. Важно е да знаете дека постигнувањето вина кај некого не е секогаш базирано на вистината и не мора секогаш да преземате одговорност за се.

2. Љубител на „нем третман“
Немиот третман, односно прекин на комуникацијата, изразување на емоции, па дури и секс ако е врска, има само една цел – да ги исполни барањата на манипулаторот. Во суштина, тоа е еден од начините да го контролирате однесувањето на вашиот партнер со страв – страв од отфрлање, напуштање, исклучување. Како да се борите против оваа форма на манипулација? Не покажувајте страв и желба за комуникација. Наместо тоа, одговорете неутрално: „Гледам дека во моментов не сакаш да комуницираш со мене. Јас одам малку да читам, а ти кажи ми кога си спремен да разговараме повторно “.

3. Заканувачки тип на манипулатор
Овој тип на манипулатор е склон кон насилство и кога му се заканува тоа го прави со реченицата „Ќе те повредам ако не ми го направиш ова“. Заканата работи на таков начин што жртвата прави нешто од страв за сопствената безбедност. Ако се најдете во физичка опасност, единственото вистинско решение е да побегнете и да побарате помош. Имајте на ум дека колку вие повеќе се препуштате и потпаѓате толку е помала веројатноста да престане со ваквите закани.

4. Напаѓач на самодоверба
Овој тип на манипулатор комуницира на начин што го критикува вашиот карактер, ве омаловажува и засрамува, со што длабоко ја поткопува вашата самодоверба. Важно е да не ги сфаќате сериозно навредите што доаѓаат од таква личност. Тоа е само нивна алатка за да ве контролира. Дури ни самиот манипулатор не мисли дека е вистина тоа што го вели. Исто така, не дозволувајте никој да зборува со вас без почит и да го прави она што мислите дека е правилно, без оглед на туѓото мислење.

5. Прекумерен критичар
Постојат околности во кои критиката е корисна, но таквите околности се помалку отколку што обично мислат луѓето. Многу често критиката е само средство за контрола на туѓото однесување на начин што ја ослабува нивната самодоверба. Луѓето кои се постојано критикувани се чувствуваат инфериорно и на крајот си дозволуваат да бидат контролирани за да избегнат критики. Во случај блиска личност да ве критикува, разговарајте со нив на начин што ќе споделите работи што ве мачат. Ако го вклучите одбранбениот механизам, само ќе ја поттикнете нивната потреба да докажат дека не сте во право.

Прегледи:
95
Објавено на:
29.08.2021