Категории

Пригответе сарма со суви ребра! (РЕЦЕПТ)

Вистински традиционален оброк од кујната на баба!

Состојки:

  • 600 г мелено мешано месо
  • 100 г ориз
  • 1 главица кромид
  • малку маст
  • 1 главица лук
  • сол
  • мелена пиперка
  • лута пиперка
  • ловоров лист
  • бибер во зрно
  • мелен бибер
  • кисела зелка
  • 300 г суви ребра

Подготовка:

На масло пропржете го исечканиот кромид, додадете црвена мелена пиперка, мелен бибер, ситно исечкан лук, малку лута пиперка, па додадете го меленото месо и пропржете. Тргнете го од шпорет и додадете ориз и соедините.

На листовите од зелката отстранете го тврдиот дел, на средината од секој лист ставете лажица фил, завиткајте ги ивиците на зелката и завиткајте ја сармата. Наместете ја секоја сарма во тенџерето.

На средина ставете ги исечените ребра и исечената средина од зелката. Додадете ловоров лист, неколку зрна бибер и поголема лажица маст. Потоа налијте со вода и варете околу 2.5 часа на тивок оган. Доколку е зелката премногу кисела, задолжително пред сѐ измијте ги листовите.