Категории

Принципите на среќниот живот во Тајланд

Секој кој некогаш го посетил Тајланд можеше да забележи дека начинот на размислување и погледите на локалното население се многу различни од европскиот стил. Првото нешто што забележувате е дека Тајланѓаните живеат, како што е сега модерно да се каже, во моментот.

Тие не мислат дека е неопходно да се истражуваат во минатото или да размислуваат премногу за иднината. Да се ​​биде овде и сега е нивната филозофија. Целиот живот може да се вклопи во три правила: санук, сабаи и суаи. Првата е духовна удобност, втората е физичка удобност, третата е убавината, желбата да се опкружиш и да бидеш дел од убавото.

Тајландски да и не
Се разбира, во Тајланд и двата збора може да имаат класично значење, но не секогаш. Пред сè, Тајланѓаните го ценат мирот. Емоционалниот говор на странски јазик може да го наруши тоа смиреност, па во таква ситуација на жител на Тајланд му е полесно да се исклучи и едноставно да не ве слуша и на крајот да ви даде позитивна или негативна реакција. Затоа, во случај да сакате да добиете конструктивен одговор на вашето прашање, обидете се да бидете едноставни и јасни, а доколку е потребно бидете истрајни за да ја пренесете поентата.

Екскурзии
Тајланѓаните уживаат во пешачењето и патувањето, особено кога се во добро друштво. Но, тука има некои нијанси. Активностите како планинарење не се за Тајланѓаните. Локалните жители претпочитаат да избираат опции во кои не треба да пешачите многу и физички да се напрегате, но во исто време можете да видите нешто навистина убаво и, се разбира, да пробате нешто ново, вклучително и храна.

Храна
За Тајланѓаните, храната не само што го радува телото, туку и му дава духовно значење. Храната и друштвото што можат да се соберат на трпезата се подеднакво важни за локалното население. Затоа, Тајланд има многу ресторани, кафулиња и други места каде што можете да уживате во вкусна и често многу необична улична храна.

Смртта
Тајландската животна филозофија влијае на односот кон смртта – локалното население не ја доживува смртта како нешто негативно, туку како ослободување од страдањето. Затоа, нивниот погреб повеќе личи на празник – луѓето на овој ден гледаат од позитивна страна.

Санук, сабаи и суаи
Како што споменавме порано, санук се однесува на ментална удобност, сабаи се однесува на физичка удобност, а суаи се однесува на убавина. Што всушност значи тоа за локалното население?

Тајланѓаните ја сакаат убавината во сите нејзини манифестации. Доколку сте виделе лебеди направени од крпи во тајландски хотел, тогаш наидовте на потврда на оваа теза. Жителите на Тајланд сакаат да го гледаат светот убав и секогаш се трудат да успеат – дури и давање без украсна хартија се смета за лош гест.

Друга манифестација на терминот суаи е насмевката. Тајланѓаните често се насмевнуваат, што одразува обид да се скрие грешка, благ облик на одбивање и искрено изразување на сочувство и искуство на соговорникот. Ако разговарате со локален жител, не заборавајте на ова правило, бидејќи тоа може да ви помогне да воспоставите контакт.

Мана
Тајландската животна филозофија на санук, сабаи и суаи може да биде привлечна бидејќи го придружува мирот на умот, релаксацијата и удобноста. Но, во исто време, локалното население ги прави големи деца – тие често не се подготвени да преземат одговорност и да ги одржат своите ветувања. Имајте го тоа на ум кога преговарате за нешто со Тајланѓанец. Ова е особено јасно во делот на транспортот – не очекувајте да биде на распоред. Но, не им се лутете на Тајланѓаните поради тоа – тие се тоа што се, и тоа е нивниот шарм.

Прегледи:
138
Објавено на:
17.03.2022