Природен феномен: Планини во боја на виножито (ФОТО + ВИДЕО)

Едно од ремек-делата на природата се шарените карпи кои се наоѓаат на планинскиот масив на северозапад од Кина и провинцијата Гансу. Карпите во необична боја се создадени преку таложење на црвен песок и слоеви од минерални наслаги.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TIA ZIRINHA 🌟 (@tiazirinha) on


Планина во слични бои постои и во Перу, а се вика Виникунка, односно планина на Виножитото во близина на градот Куско. На оваа планина минеролошкиот состав кој е присутен на падините и врвовите ги офарбал планините во седум бои кои се преливаат.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Welcome 👋My Name Evelyn_Irene (@world_traveler_official_) on


Во Аризона постои област во која се наоѓаат карпи кои се нарекуваат Бран затоа што ерозијата направила таков облик да делуваат како брановидно море. Ова чудно место го посетуваат многу фотографи, магепсани од нијансите на бои кои се појавуваат на ова место.

 
Коментари

[fbcomments]