Категории

Природни клима уреди – Домашни растенија кои ќе го разладат вашиот дом

Станува речиси неподносливо жешко, така што сите едвај чекаме да се вратиме дома и да создадеме пријатна кул атмосфера во нашите четири sида. Ако немаме климатизација, проблемот станува малку комплициран, така што некои домашни растенија се зелен спас за нас.

Иако спалната соба е многу жешка кога температурите се над 20 или 30 степени, пред да инвестирате многу пари во климатизација или вентилатори, експертите препорачуваат да вметнете одредени домашни растенија во вашиот простор. Според резултатите од истражувањето „НАСА Земја наука“, растенијата се познати по тоа што користат фотосинтеза за да се разладат не само себеси, туку и околината.

1. Фикус „Бенџамин“
Малото затворено дрво има многу лисја преку кои ослободува влага во просторијата. Најдобро е да се одлучите за високо дрво со грмушка со крошна што ќе служи како крошна за другите растенија покрај него. Имено, кога групирате растенија, тие си помагаат едни на други во создавањето на сопствен екосистем и ја подобруваат влажноста. Запомнете да ги наводнувате редовно за да го одржите оптималниот ефект на ладење.

2. Фикус „Гума“
Колку е поголема влажноста во просторијата, толку е помала температурата. Познато е дека гумата ја надополнува содржината на вода во воздухот. Во суштина, колку повеќе лисја има дрвото, толку е поголем ефектот. Секогаш држете ја почвата рамномерно влажна (не наводнувајте претерано!) И не изложувајте ја на директна сончева светлина.

3. Аглаонема
Ова растение не само што го лади воздухот, туку и го прочистува. Особено се препорачува во спалната соба. Практично: аглаонемата е многу лесна за нега и бара малку вода и светлина.

4. Затворена дланка
Не само што обезбедува пониска температура, туку ви дава и чувство на егзотика. Зелените лисја на дланката имаат тесни отвори кои апсорбираат јаглерод диоксид и ослободуваат кислород. Колку е поголема површината на листот, толку повеќе кислород може да произведе. Совет е редовно да ги прскате лисјата со вода кога наводнувате нормално.

5. Сансеверија
Исто како и алое вера, сансеверија има висока содржина на водници. Сепак, не само што ослободува влага и кислород во воздухот, туку и ги отстранува нечистотиите. Тој го сака сонцето и затоа изгледа одлично на прозорецот – каде ги спречува топлите сончеви зраци да влезат во собата.

 

Прегледи:
50
Објавено на:
25.06.2021