Категории

Природниот феномен на островот Васнес во Исланд кој фасцинира со својот изглед и е заштитен од птици

На северозапад на Исланд, недалеку од полуостровот Васнес, се наоѓа Хвицеркур – популарно наречен и „исландски диносаурус“. Тоа е формација на базалтни карпи високи 15 метри и невообичаена форма, со две дупки во долниот дел што го прават да личи на диносаурус (или змеј) што се чини дека пие вода.

Невообичаената карпеста формација на северо-запад на Исланд носи бројни прекари, вклучувајќи диносаурус, змеј, слон, носорог.. На што најмногу ве потсетува? На северозапад на Исланд, недалеку од полуостровот Васнес, се наоѓа Хвицеркур – популарно наречен и „исландски диносаурус“. Тоа е формација на базалтни карпи високи 15 метри и невообичаена форма, со две дупки во долниот дел што го прават да личи на диносаурус (или змеј) што се чини дека пие вода.

Хвицеркур на исландски значи „бела кошула“, а ова необично име на карпата се должи на птиците кои се гнездат на неа – бели морски птици од родот Фулмарус, како и бројни галеби. Имено, на природно црно-сивата карпа има депонирани наслаги на измет од птици кои се бели. Темелите на овој природен споменик се засилени со бетон, со цел да се заштити од ерозија на бранови и солена вода. Овој дел на Исланд не е густо населен, а градот кој е најблизок до Хвицеркур има само 50.000 жители. Жителите на блиските рурални населби се многу љубезни и подготвени да бидат домаќини на curубопитни туристи. Еден од советите што ќе ви го даде е да понесете стап или чадор со вас за да се „одбраните“ од заштитните поларни раси што се многубројни на овој локалитет.

Поларната или арктичката керна е национална птица на Исланд, која се наоѓа и на нивната поштенска марка. Локалното население ги обожава токму поради нивната заштитна природа. Арктичките трикови се многу агресивни кон секој што ќе се обиде да им пријде на своите гнезда, дури и на гнездата на другите птици. Во близина на Хвицеркур се наоѓа една од најголемите колонии на фоки на Исланд. Богатата фауна на ова место се состои од бројни автохтони видови морски птици, но и сина и златно-жолта медуза што плимата ги носи на крајбрежјето. Најдобро време да ја посетите оваа скриена дестинација е од средината на септември до средината на април. Во овој период, ноќите во Исланд се целосно темни, па можете да уживате во спектакуларната поларна светлина.

Прегледи:
47
Објавено на:
17.06.2021