Категории

Прочитајте зошто краставиците треба да бидат вашиот омилен зеленчук

Само една краставица на ден може да ве направи поздрави и посилни..

Краставиците се зеленчук кој е широко распространет на нашето поднебје. Тие може да се најдат во секој маркет, на пазар, а и во многу домови.
Тие се дел од групата на неверојатно здрав зеленчук. Изобилуваат со витамини и минерали. Краставиците содржат дури 95% вода и го хидрираат организмот. Тие го подмладуваат целото тело. Краставиците обично се користат како додаток во салатите. Препорачливо е секој ден да се конзумира најмалку една краставица. Не е важно дали ќе биде тоа со други намирници или само краставица.

10 причини зошто краставиците треба да бидат вашиот омилен зеленчук:

  1. Краставиците штитат од невролошки болести.
  2. Тие помагаат во борбата со зголемениот број на килограми.
  3. Го намалуваат ризикот од појава на карцином.
  4. Краставиците ја подобруваат дигестијата.
  5. Одличен извор се за хидрација на организмот.
  6. Го подобруваат квалитетот на косата и го намалуваат косопадот.
  7. Краставиците имаат позитивни влијание врз кардиоваскуларниот систем.
  8. Го нормализираат нивото на шеќер во крвта.
  9. Делуваат како антиоксидант.
  10. Краставиците го подобруваат здравјето и квалитетот на забите и коските.