Категории

Пронајдени хемикалии кои предизвикуваат рак во шминката која ја користиме секојдневно

Нова студија докажа дека досега ненаведени хемикалии кои предизвикуваат рак се наоѓаат во кармините, маскарите и пудрите, како што објавија водечките светски медиуми.

Токсичните хемикалии PFAS (перфлуороалкил и полифлуороалкил) се широко користени во козметиката произведена од најголемите брендови во САД и Канада, откритие дека новото истражување покажува дека хемикалии биле тестирани и откриени во стотици козметички производи. Експертски преглед, објавен во списанието Environmental Science & Technology, го откри она што авторите на студијата го опишаа како „високо“ ниво на органски флуор, индикатор за PFAS, во повеќе од половина од 231 примерок на шминка и лична нега. Хемикалиите се наоѓаат во кармините, моливите за очи, маскарите, пудрите, коректорите, мелемите за усни, руменилата, лаковите за нокти и многу други козметички прозиводи.

Производи кои најчесто содржат високо ниво на флуор вклучуваат водоотпорната маскара (82% од тестираните брендови), пудрата во прав (63%) и течните кармини (62%). PFAS или пер- и полифлуороалкилни материи се класа од околу 9000 соединенија што се користат во производството на производи како што се пакување храна, облека и теписи отпорни на вода и дамки. Тие честопати се нарекуваат „хемикалии засекогаш“, бидејќи не се распаѓаат природно и е откриено дека се акумулираат кај луѓето.

Овие хемикалии се на одредени нивоа поврзани со карцином, дефекти при раѓање, заболување на црн дроб, болест на тироидната жлезда, намален имунитет, хормонални нарушувања и низа други сериозни здравствени проблеми. Истражувачите беа изненадени од големиот број производи што содржат опасна хемикалија, рече Том Брутон, научник од Институтот за зелена наука и еден од авторите на студијата.

„Ова е прва студија која го проучуваше вкупниот флуор или PFAS во козметиката, така што едноставно не знаевме што да најдеме“ – рече тој и додаде
„Ова е производ што луѓето го користат на нивната кожа секој ден, така што навистина постои можност за значително изложување.“

Производите тестирани за одделни PFAS соединенија содржеа помеѓу четири и 13 видови. Авторите на студијата тестираа козметика произведена од десетици брендови, вклучувајќи ги L’Oreal, Ulta, Mac, Cover Girl, Clinique, Maybelline, Smashbox, Nars, Estee Lauder и многу други. Сепак, студијата не открила кои марки користат токсични хемикалии. Гардијан не можеше да побара од компаниите коментари бидејќи не е јасно кои користат PFAS. Хемикалиите, кои се екстремно подвижни и лесно се движат низ околината и луѓето, можат да се апсорбираат преку кожата, да се апсорбираат низ солзавецот или да се проголтаат. Институтот за зелена наука, забележува дека луѓето кои носат кармин можат да јадат неколку килограми производи за време на нивниот живот.

Компаниите често не ставаат PFAS на етикетите кога користат хемикалии, а потрошувачите тешко можат да ги избегнат, рече Брутон. Регулаторните агенции често им дозволуваат на компаниите да тврдат дека PFAS е деловна тајна; сепак, студијата открила дека флуорот често е присутен во производи кои се рекламираат како „отпорни на абење“, „долготрајни“ и „водоотпорни“. Брутон рече дека литературата за козметичката индустрија, која беше прегледана од авторите на студијата, укажува на тоа дека PFAS обично се користи во козметиката со цел производите да бидат водоотпорни, потрајни и полесни за примена. Сепак, синџирот на снабдување беше „комплициран“, додаде тој и не беше јасно дали компаниите биле свесни за додавање токсични хемикалии.

„Не е јасно дали брендовите навистина велат „Дајте ни PFAS да ги користиме во нашите производи“ или бараат згуснувач, на пример, или нешто функционално, без да обрнувате премногу внимание на тоа што има во него“ – рече Брутон.

Тој забележа дека околу половина од примероците не содржат високо ниво на флуор, што сугерира дека козметиката може да се произведува без PFAS.

„Затоа е важно владата да го зајакне и регулира посилно, а козметичката индустрија прави повеќе за да избегне употреба на хемикалии“ – рече тој.

Објавувањето на студијата се совпаѓа со воведувањето на закон во Сенатот со кој се забранува употреба на хемикалии во шминкањето. „Нема акт за козметика за ПФАС“, чиј автор е републиканката од Мејн, Сузан Колинс од Сенатот и демократската конгресменка Деби Дингел. Тие бараат Администрацијата за храна и лекови да забрани употреба на хемикалии во такви производи во рок од 270 дена.

„Американците треба да можат да веруваат дека производите што ги применуваат на нивната коса или кожа се безбедни“, рече Колинс, додавајќи: „За да ги заштитиме луѓето од понатамошно изложување на PFAS, нашиот закон предвидува ФДА да забрани додавање козметички производи на PFAS. “

Прегледи:
166
Објавено на:
19.06.2021