Категории

Пронајдени мапи на соѕвездија стари 40000 години со софистицирани сознанија за соѕвездијата

Сликите во пештерите стари 40 000 години откриваат употреба на комплексна астрономија, заклучиле научните истражувања.

Некои од најстарите пештерски слики во светот открија како античките луѓе имале релативно напредно познавање на астрономијата. Животинските симболи претставуваат соelвездија на starsвезди на ноќното небо и се користат за обележување датуми и настани како што се удари на комета, сугерира анализа од Универзитетот во Единбург. Античките слики за кои се сметаше дека се симболи на праисториските животни се всушност ѕвездени мапи, според она што експертите неодамна го открија. Раната пештерска уметност покажува дека луѓето имале напредно познавање на ноќното небо за време на последното ледено доба. Интелектуално тие едвај се разликуваа од нас денес. Нова научна студија откри дека луѓето имале софистицирано познавање на starsвезди и со constвездија пред повеќе од 40 000 години.

Научниците открија дека античките луѓе го контролирале протокот на времето гледајќи како starsвездите ја менуваат позицијата на небото. Античките уметнички дела, пронајдени на многу места во Европа, не се само прикази на диви животни, како што се сметаше претходно. Наместо тоа, животинските симболи претставуваат соѕвездија на starsвезди на ноќното небо. Тие се користат да претставуваат датуми, да обележат настани како што е судир на астероид, објаснува новата студија објавена од Универзитетот во Единбург.

Сликарство во пештера Ласкаук: Пред 17 000 години, сликарите од Ласкаук му понудија на светот невидено уметничко дело. Сепак, според новата теорија, некои од сликите може да бидат и прикази на со constвездија што ги виделе на небото нашите предци од ерата на Магдалена. Ваквата хипотеза, потврдена во многу други палеолитски пештери, радикално ја менува нашата концепција за праисториската карпеста уметност.
Научниците сугерираат дека античките народи совршено го разбрале ефектот предизвикан од постепената промена на Земјината оска на ротација. Откривањето на оваа појава, наречена прецесија на рамноденицата, претходно им се припишуваше на античките Грци.

„Овие откритија ја поддржуваат теоријата за повеќекратните влијанија на кометите за време на човечкиот развој и веројатно ќе револуционизираат во начинот на гледање на праисториските популации.

Експертите од универзитетите во Единбург и Кент ја проучувале уметноста во антички пештери лоцирани во Турција, Шпанија, Франција и Германија. Ерата на карпестата уметност се постигна со хемиско датирање на боите што ги користеле античките луѓе.
Потоа, користејќи компјутерски софтвер, научниците ја предвидоа позицијата на theвездите кога се создадени сликите. Ова откри дека она што претходно можело да се појави како апстрактна претстава на животните може да се толкува како соelвездија како што се формирале во далечното минато. Научниците заклучиле дека овие неверојатни слики во пештери се јасен доказ дека античките луѓе практикувале софистициран метод за тајминг заснован на астрономски пресметки. Сето ова, иако пештерските слики биле разделени со десетици илјади години.

„Најстарата скулптура на светот, Лавот човек од пештерата Холенштајн-Стадел, од 38.000 години п.н.е., исто така се сметаше за компатибилна со овој антички временски систем“, велат експертите во соопштението од Универзитетот во Единбург.

Се верува дека мистериозната статуетка потсетува на катастрофалното влијание на астероидот што се случи пред околу 11.000 години, предизвикувајќи го т.н. настан „Помлад Дриас“, период на брзо ладење на климата. На возраст од околу 12 000 години, Гобекли Тепе во југоисточна Турција е прогласен за најстар храм во светот. Различни животински уметности, исто така, може да се видат на ова праисториско место, а „Каменот на мршојадец“ е значително една од нив.

„Датумот врежан во„ Каменот на мршојад “во Гобекли Тепе се толкува како 10.950 п.н.е.“, објаснуваат научниците во студијата.
„Овој датум е напишан со користење на прецесијата на рамноденицата, со животински симболи што ги претставуваат соelвездијата што одговараат на годинешните четири солстици и рамнодени.

Прегледи:
241
Објавено на:
30.04.2021