Категории

Прва помош против негативни чувства: Што да направите да се ослободите од напнатоста

Сите до нас се соочуваат со стрес на работа, во сообраќај, дома. Често забораваме колку стресни ситуации имавме во текот на денот, и тие можат негативно да влијаат на менталното здравје, особено за оние луѓе кои немаат развиен „штит“ во такви ситуации или се премногу чувствителни.

Сите ние доживуваме стрес, но не секој го поднесува на ист начин. Ако не правите ништо за стресот и дозволите тој бран да ве вознемирува, вознемирува и исфрла од колосек секој ден, првите последици се емоционална исцрпеност, губење енергија, недостаток на мотивација и вознемиреност.

Еве 5 едноставни работи кои можат да ви помогнат во стресните ситуации и да ве заштитат од исцрпеност:

1. Знајте кога да го завршите денот
Кога денот е премногу напорен и стресен, скратете го! Ако е можно, напуштете ја работата порано или пратете ги децата кај бабите и дедовците, бидете сами, пуштете филм кој ве опушта вас или вашата омилена музика. Легнете на креветот, уживајте и не правете ништо. Одвојте момент да ги исклучите сите мисли за да може да се наполнат вашите енергетски батерии.

2. Живејте СЕГА и ТУКА и направи се во сегашниот момент
Кога ќе се појави проблем, обидете се веднаш да го решите, бидејќи секое доцнење и криење под тепих носи дополнителна нервоза и стрес. Живејте оставајќи го сето она што го поминувате денес на тој ден и чекајте го утрешниот ден како нов ден и нова можност да растете.

3. Обидете се да почувствувате сè што правите
Наместо да го разберете секој ваш чекор или чекор, обидете се да го почувствувате. Разбудете го чувството во работите што ги правите, фокусирајте се на тоа и слушајте го внатрешниот глас. Не е важно што правиш, туку начинот на кој го доживуваш. Одлучете да го доживеете животот позитивно и да гледате убавина и момент на радост во сè – тогаш сè ќе оди полесно и поедноставно.