Категории

Првиот вселенски хотел ќе ги отвори своите врати во 2027 година

Ако фантазирате да патувате „заглавени“ дома, сега можете да фантазирате уште подалеку. До вселената.

Вселенскиот туризам станува се поактуелна тема и повеќе компании се обидуваат да го постигнат, од „Вирџин Галактика“ до „Спејс Х“ на Илона Муска. Во 2019 година, калифорниската компанија „Гетвеј“ објави планови за изградба на хотел кој еден ден би можел да плови над Земјината атмосфера. Првично наречена „Вон Браун станица“, овој футуристички концепт, кој се состои од 24 згради поврзани со шахти за лифтови, и кои заедно формираат ротирачко тркало, требаше да биде целосно функционален до 2027 година.

Најновите информации велат дека хотелот ќе добие ново име, „Војаџер станица“, а треба да го гради „Орбитал собрание“, нова градежна компанија управувана од поранешниот пилот Џон Блинцов, кој е на чело на фондацијата Гетвеј.

Во неодамнешното интервју за Си-Ен-Ен Травел, Блинков рече дека очекува изградбата на вселенскиот хотел да започне во 2026 година, а престојот во вселената може да стане реалност во 2027 година.
„Ние сакаме јавноста да разбере дека златното доба на патувањето во вселената е пред вратата“, рече тој.