Категории

Првите клонирани мајмуни

Зонг Зонг и Хуа Хуа се првите мајмуни клонирани. Родени се во Шангај, на Институтот за невронаука на Кинеската академија на науките.

Кинески истражувачи користеле слична технологија при клонирање, која се користела пред 20 години, во сега историското клонирање на овците Доли. Во оваа студија, еден фетус од мајмун бил всушност клониран.

Од неговата соматска клетка е земена ДНК, која со нуклеарно пренесување била пренесена во оплодената јајце клетка. Од него се развиле идентични близнаци Зонг Зонг и Хуа Хуа, како идентични реплики на фетусот чија ДНК била користена.

Оваа технологија досега се применуваше на 23 животински видови, но сега беше применета и за приматите за прв пат. Иако кинеското истражување предизвика разни етички дилеми, истражувачите сметаат дека клонирањето кај луѓето е уште далеку. Во исто време, засега, на овој начин не е извршено никакво клонирање од клетката на возрасно лице, туку само на фетус.

Прегледи:
78
Објавено на:
30.11.2020