Категории

Психолог открива кои изрази не смеете да ги кажувате пред децата.

Експертите наведуваат колку термини користат родителите, не знаејќи дека им штетат на своите деца

Родителството е најголемиот предизвик во животот на секоја личност и треба многу труд и напор да се изведат децата на вистинскиот пат.

Многу родители прават грешка при користењето на некои реченици за кои сметаат дека се точни, а всушност тие имаат контра-ефект.

„Ако го споредите вашето дете со брат, сестра или со себе кога сте биле на негова возраст, му праќате порака дека тоа не е доволно добро, ако спомнете совршенство, вие очекувате совршенство од детето, а никој од нас не е совршен“, вели психологот и психотерапевт Гордана Булјан Фландер и додава:

„Во однос на децата и речениците што обично ги користите, важно е да испраќате пораки дека тие се доволно добри какви што се, дека верувате во нив, дека се достојни за љубов, дека ги сакате без оглед на се и дека секогаш ќе бидете достапни за нив.

Како што вели тој, кога разговараме со децата, постојат некои изрази што често ги користиме од навика, без да се запрашаме што навистина им порачуваме на децата или што навистина значат.

Со прекумерно нудење помош или извршување обврски наместо детето, испраќаме порака дека не е доволно способно и компетентно, а ставајќи се себе во прв ред со тоа што ќе речете „Јас се жртвувам за вас“, му давате на детето чувство на вина за несреќата на родителот и чувство на должност да возврати.

Затоа, избегнувајте ги следниве изрази:

  • Зошто не си како брат ти или сестра ти
  • Ти си лажго
  • Дозволи ми да ти помогнам
  • Кога бев на твоја возраст јас можев тоа да го направам
  • Побрзај
  • Јас се жртвувам за тебе

 

Но, таа вели дека не е проблем ако понекогаш ви „излета“ некоја од овие реченици.

“Во прашање е моделот на однос со детето, вообичаени однесувања и врски што ги градите уште од рана возраст, дури и пред децата да ги разберат зборовите што им ги кажувате. И најдобрите родители прават грешки, кажуваат нешто несовесно и имаат право да имаат лош ден. Дали се подготвени да се извинат, да разговараат кога тоа што ќе се случи и да преземат одговорност? И, тоа е можност да изградите добра врска со вашето дете, да покажете дека никој не е совршен, но дека грешките можат да се корегираат, дека љубовта и врските сè уште постојат “, заклучува проф. Булјан Фландер.