Категории

Психолози откриваат најчести причини поради кои мажите изневеруваат

Измамената жена долго по измамата се измачува со вина и одговорност поради авантурата на нејзиниот партнер. Дури откако ќе стивнат страстите и ќе успееме да ги погледнеме работите од пообјективна страна, може да се размислува за причините за измамата.

Емоционална незрелост
Недостатокот на искуство или потребата да се докаже е најчеста причина за изневерување на мажите. Многу млади, желни за искуство или оние мажи кои мислат дека нивната привлечност се намалува со годините, треба да докажат дека се уште се во форма. Всушност, секоја нова шема за нив е доказ за мажественост и дека се уште се посакувани љубовници

Проблеми во врската или бракот
Ова е причина што може да ги инспирира и мажите и жените да изневеруваат. Инвестирањето во врска е многу важно. Разговорите, времето поминато заедно, излегувањето и одржувањето на тие први искри од почетокот на врската се клучни за нејзиниот опстанок и долговечност. И не само тоа! Потребно е одвреме-навреме да ги освежувате сексуалните односи и да внесувате иновации или секси игри во спалната соба.

Начин на исклучување
Звучи многу кукавички, но е дел од секојдневието. Наместо искрено да разговараат со партнерот и отворено да го изразат своето незадоволство од врската што ја чувствуваат, мажите понекогаш „сакаат“ да бидат фатени како изневеруваат и на тој начин да обезбедат алиби за раскинување. А всушност тие се оние кои се подготвени за крај, но не можат отворено да го кажат тоа.

Траума од детството
Психолозите често ја нагласуваат важноста на машката фигура, односно таткото во развојот на машкото дете. За многу мажи, чиј татко не бил присутен во нивното воспитување за да ги води кон здрави машко-женски односи, овој недостаток може да се следи во текот на нивниот живот. Имено, нивниот начин на гледање на жените може да биде проблематичен, а врските што ги прават – без перспектива.
банер

Некои психолози сугерираат постоење на Едипов комплекс, чиј основач бил Зигмунд Фројд. Според оваа теорија, машкото дете е приврзано за својата мајка, а тој чувствува одбивност, па дури и омраза кон својот татко. Затоа, јасно е дека доколку не се посветат на оваа состојба на вистински начин, емотивните односи со жените во иднина можат да прераснат во нестабилни.

Недостатокот на емоционална зрелост, кој датира од детството, ќе предизвика еден вид себичност и фокусирање само на себе и на вашите потреби. Во тој случај измамата ќе биде последица на задоволување на сопственото его, односно непочитување на партнерот.

Нереални очекувања
Идеалистичкиот став кон машко-женските односи може да предизвика потреба од измама. Има мажи кои мислат дека вниманието на партнерката треба да биде присутно секој ден, без преседан. Ова исто така важи и за сексуалниот однос и другите облици на внимание што се бара од партнерот. Кога партнерката „не успева“ да го истушира ​​вниманието, тогаш мажот го бара тоа внимание „од страна“.

Прегледи:
436
Објавено на:
06.03.2022