Категории

Психолозите откриваат: Само една личност во вашиот живот може да биде вашиот најголем НЕПРИЈАТЕЛ

Во интервју, Михаил Литвак истакна дека нашиот живот зависи исклучиво од нас самите и дека ние сме одговорни за сопствената иднина и среќа.

Познатиот руски психијатар и психотерапевт Михаил Литвак разви теорија за позитивен начин на живот и кршење негативни обрасци наречена „Психолошко аикидо“, а неговата книга со истото име доживеа планетарна популарност. Неговите совети и упатства за среќен живот, без премногу грижи, проблеми и компликации, станаа ѕвезда водилка за многумина. Д -р Литвак споменува дека во се во животот, прво треба да се започне. Така, тој забележува дека има 3 луѓе што човек сака да им се допадне: партнерот, шефот и самиот себеси. Сепак, тој забележува дека ако не се сакате себеси и не работите на личен развој, самодоверба и љубов кон себе, тешко дека ќе ги сакате другите.

Во интервју, Михаил Литвак истакна дека нашиот живот зависи исклучиво од нас самите и дека ние сме одговорни за сопствената иднина и среќа.

Лекарот тоа го објасни на следниов начин: “Не треба да гледате во другите. Важно е да го следите својот пат. Не мора да ја бркате среќата. Еден од вообичаените афоризми е дека ако сакате да знаете каде е вашата главна непријател е, погледни во огледало. можеме да се повредиме. И само ние можеме да поправиме се. Саморазвојот и самосвесноста се единствените клучеви за успех”.

Слушајте го д -р Литвак, но наместо следниот пат да го видите непријателот во одразот на огледалото, набудувате пријател кој е таму да ве слуша, да ве разбере, да ве сака. Верувате во себе и се обидувате да зачекорите по добриот пат на животот. Прегрнете го вашето внатрешно дете и сфатете – прво треба да развиете позитивен став кон себе, а потоа можете да го направите тоа со другите.

Прегледи:
103
Категории:
Uncategorized
Објавено на:
21.09.2021