Категории

Растенија кои не е препорачливо да ги чувате во домот бидејќи се извор на негативна енергија

Фенг шуи за уредување главно го поттикнува одгледувањето зелени растенија во домот. Цветовите во затворен простор се наш контакт со природата, тие го збогатуваат домот, не инспирираат и го чистат воздухот. Сепак, според фенг шуи, не сите растенија имаат корисен ефект врз енергијата во домот.

Кактусите со кои треба да се внимава се издвојуваат како негативни бидејќи носат остра енергија, но малкумина знаат дека следните две растенија се лоши за енергетскиот биланс во вселената – Монтесори и Дифенбахија.

Овие домашни растенија се сметаат за моќни енергетски вампири. Експертите за енергија веруваат дека овие растенија ја исцрпуваат менталната сила на нивните сопственици и внесуваат раздор во односите. Нивното негативно влијание е особено силно кај малите станови, па затоа е подобро овие големи зелени растенија да се чуваат во јавните институции и големите деловни компании каде што има голем дневен промет на луѓе.

Големата монтесера која се шири и расте е симбол на напредок и просперитет во деловните простории, но во станот, особено ако е мал, го „затрупа“ просторот и го попречува слободниот проток на позитивна енергија. Затоа се нарекува енергетско вампирско растение.

Дифенбахија е отровно растение кое не треба да го чувате во домот доколку имате мали деца или домашни миленици. Затоа овој цвет го смета за еден од најотровните, па затоа е погодно да се чува во деловни простории.

Ако ги имате овие растенија во домот, не значи дека треба да ги отфрлите, туку сменете им го местото во куќата за да не заземаат премногу простор и подигнете ја Дифенбахија на повисока позиција. најдобро би било да ги преместите во работната соба или да ги чувате во ходникот на зградата каде што е зголемена циркулацијата на луѓе.

Прегледи:
368
Објавено на:
30.03.2022