Категории

Реплика на Мона Лиза продадена за рекорден износ од 2,9 милиони евра

Европски колекционер купил копија од Да Винчи Мона Лиза од 17 век во аукцијата „Кристи“ во Париз во петокот за 2,9 милиони евра, рекордна сума за репродукција на сликата.

Сликата позната како „Мона Лиза на Хекинг“ е именувана по еден колекционер кој купил реплика во 1950-тите и безуспешно тврди дека е оригинал, а онаа што се чува во музејот Лувр во Париз е всушност една од многуте репродукции.

„Ова е лудо, копија на Мона Лиза е продадена за апсолутна рекордна сума“, рече портпаролот на Кристи. Четиринаесет понудувачи учествуваа на меѓународната аукција, а во последниот час понудите се зголемија од 500.000 на 2,4 милиони евра, пред да падне последната понуда од 2,9 милиони евра, пренесуваат агенциите.

Оригиналната верзија е во Лувр и не се продава.

 

Прегледи:
112
Објавено на:
11.07.2021