КАКО ТРЕБА ДА СЕ ОДНЕСУВА ЕДЕН РЕСТОРАНСКИ МЕНАЏЕР?

Менаџерите на рестораните имаат многу одговорности, кои можат да бидат изработени на добар, или лош начин. Ако сакате да избегнете некои од најголемите грешки на управување, прочитајте ги нашите насоки.

Коректно однесување кон вработените

Ако сте фер кон вработениtе, тоа веднаш ќе се одрази на вашиот ресторан. Персоналот ќе почне да се однесува нелојално и непрофесионално за возврат. А ресторан не може да биде успешен без посветени вработените.

Игнорирање на поплаките од клиентот

Ако клиентот издвоил време само за да ги каже своите поплаки, важно е да го сватите сериозно и да сторите Се што може за да се поправи грешката, без разлика дали тоа вклучува извинувања, ново јадење, или некакво друго олеснување. Во никој случај не смеете да го игнорирате.

Не смеете да им кажете на гостите дека грешат

Колку смешно и да звучи некоја поплака, нема оправудување за да им кажете дека тие апсолутно грешат. Земете го во предвид нивното мислење, колку и чудно да звучи.
razgovaranje so gostin

Не им давате на вработените доволни и јасни инструкции

Вашите вработени не читаат мисли. Ако сакате јадењата да бидат подготвени на одреден начин, или масите наредени според нов стил – мора да им кажете. Со тоа ќе заштедите нерви и време.

Задржувате вработени кои се бескорисни

Забележувате дека вработениот е мрзлив, некомуникативен е не е заинтересиран за подобрување на работата во ресторанот ? Работа на менаџерот е или да му даде опомена или едноставно да го замени за нов и подобар.

Не попуштате за ниедно правило

Да, во ред е да се има правила, но одредени ситуации бараат прилагодување. Понекогаш, во најдобар итнерес е да се придружите кон мнозинството.

Ги игнорирате проблемите

Расипана чешма ? Оштетено мени ? Расправија меѓу вработените ?… Овие проблеми се толку мали, а толку големи. Ако ги игнорирате – само ќе биде полошо.

Дисциплински мерки пред гостите

Многу, многу лоша идеја. Се разбира дека по грешката ќе треба да разговарате со вработените, но не пред вашите гости. Има одредено место, и одредено време. Стрпете се и однесувајте се професионално.

Ретка комуникација со вработените

Ако имате важна промена во менито или распоредот, персоналот тоа треба прв да го знае. Ако не сте организирани, целиот ресторан ќе изгледа лошо и хаотично.

Правила за сите

Иако сте им претпоставен на вработените, одредени правила се разбира дека важат и за вас. Во спротивно, само правите непосакувани непријатни ситуации, кон вработентие, со вашето арогантно однесување.

Да го оставите клиентот да се замине несреќен

Ваша крајна цел е задоволството на гостите. Ако тоа не е така, која е поентата на работењето на ресторанот ? Ако имате непријатен случај, решете ја грешката веднаш, и понудете Се што е потребно. Тоа ќе ви се врати пак вам, со тек на време.
среќни гости

И НЕ ЗАБОРАВАЈТЕ! ВИЕ ПОСТОИТЕ ЗА ГОСТИТЕ. РЕСТОРАНОТ ПОСТОИ ЗА ЗАДОВОЛНИТЕ ГОСТИ. А ВИЕ СТЕ ЗАДОЛЖЕНИ ТОА ДА УСПЕЕ.

 Извор: Угостителство.Мк

И не заборавајте на најдобриот подарок за Вашите најблиски Магичен држач за вино
Коментари

коментари