Категории

РЕЦЕПТ: Како да подготвите вкусен Бирјан – Брз и едноставен ручек

Доста едноставно јадење кое се подготувва брзо и нема кој би му одолеал.

СОСТОЈКИ:

  • кромид 2 средни глави
  • спанаќ 400 гр
  • ориз 2 чаши од 100 мл
  • телешко / свинско 400 гр
  • павлака 2 лажици
  • јајца 2 до 4
  • сол по вкус
  • бибер 1/2 лажиче

 

ПОДГОТОВКА:
Излупете и исечете го кромидот. Измијте го месото и исечете го на помали парчиња. Исчистете го и измијте го спанаќот, и исчистете го оризот, ставете го во цедалка и измијте го со проточна вода додека не се исчисти водата.
Исецкајте го кромидот и додадете го на загреано масло, додајте ги парчињата месо, додајте сол, бибер и вриејте на средна температура во половина покриена тава додека месото не омекне.
Доколку е потребно, додадете малку вода. За тоа време, ставете го спанаќот во зовриена, солена вода и кратко се вари. Варете го оризот во солена вода и исцедете го. Исцедете го спанаќот, исечкајте го и измешајте го со оризот и павлаката. Додадете го месото и измешајте сè. Ставете половина од подготвената смеса во 2 помали чинии, искршете едно или 2 јајца и ставете во загреана рерна на 200 степени Ц. да се печат јајцата.
Се разбира, сè може да се стави во еден поголем сад. Послужете топло и уживајте во одличен ручек.

Добар апетит!

Прегледи:
642
Објавено на:
16.05.2021