Категории

РЕЦЕПТ: Мус од кајсии – Кремаст десерт кој ќе ве освежи за миг

Феноменално пенливо уживање направено од вашето омилено овошје.

Зборот мус е од француско потекло и значи пена. Секогаш се служи како ладен, па дури и замрзнат десерт. Првично беше подготвено како солено предјадење што содржеше месо. Кога готвачите на француското благородништво во 18 век откриле дека јајцата може да се претепаат во пена, креациите од пена станале исклучително модерни во високото општество. Мус може да се прави од се – риба, месо, па дури и зеленчук.

Слатките верзии се појавија подоцна. Првпат се појави како десерт на изложба на храна во Њујорк на крајот на 19 век, во 1892 година.
Во триесеттите години на минатиот век, чоколадниот мус, направен од пудинг, направи вистинска револуција. Чоколадниот мус што го знаеме денес содржи јајца, путер, шеќер и чоколадо и е најпопуларен, иако постојат бројни овошни и чоколадо-овошни варијации.

СОСТОЈКИ:

  • 750 гр зрели кајсии
  • 100 гр шеќер
  • 5 гр желатин
  • 2 лажици коњак
  • 1 белка
  • 20 гр ванилин шеќер
  • 200 мл слатка павлака

ПОДГОТОВКА:
Кајсиите добро измијте ги, извадете ги коските и исечете ги на половина. Наредете ги во плех обложен со хартија за печење. Ставете малку шеќер во секоја половина. Во загреана рерна, печете ги кајсиите околу дваесет минути (или додека не омекнат) на 180 степени. Кога ќе се изладат, измешајте ги во блендер (додадете малку вода доколку е потребно), за да добиете каша или пире.

Растворете го желатинот со неколку лажици вода, оставете го додека не отече, додадете коњак, ставете сад со желатин во топла вода за да се стопи целосно, а потоа истурете ја смесата од кајсии. Измешајте рамномерно и ставете го во фрижидер за да добиете поцврста структура. Кога овошјето почнува да гел, изматете ги белките со ванилин шеќер. Стави на страна. Потоа, изматете ја течната павлака, додавајќи малку шеќер, до 60 грама.

Комбинирајте го шлагот и белките од јајцата со овошјето што почна да гел. Истурете во чинии за десерт, оставете го во фрижидер да се излади. Пред сервирање, гарнирајте со лисја од нане и парчиња свежи кајсии.

Пријатно!

Прегледи:
405
Објавено на:
16.08.2021