Категории

РЕЦЕПТ: Рибји ражничи и компир од рерна – Идеален посен ручек

Времето е одлично за велигденски пост, а за време на викендот може да го почестите семејството со одличен ручек – стапчиња од риба. Подготовката е многу едноставна, и здрава е и вкусна. Рибата што ја сакате најмногу можете да ја користите за ражничи, но можете да комбинирате два или три вида.

СОСТОЈКИ:

  • 500 гр крап или друга риба, по вкус
  • 1 лимон
  • 700 гр компири
  • мелена слатка пиперка
  • маслиново масло
  • рузмарин
  • босилек
  • мајчина душица
  • оригано
  • пипер
  • така
  • 1 кромид исечен на кругови
  • 2 чешниња лук

ПОДГОТОВКА:
1. Исечете ја рибата на помали парчиња. Потоа додадете ги сите зачини, малку сок од лимон, масло и добро измешајте. Оставете ја марината покриена најмалку половина час.

2. На дрвени стапчиња наредете ги парчињата риба и кромид што сте додале малку сол.

3. Исечете го компирот по желба, додадете сув зачин или сол, бибер, мелена слатка пиперка и маслиново масло. Измешајте добро и истурете во подмачкана тава. Одозгора распоредете ги рибите ражничи. Печете на 220 степени околу 50-100 минути.

Добар апетит!

Прегледи:
764
Објавено на:
18.04.2021