Категории

Родители обрнете внимание – Симптоми на депресија кај вашето дете

Психологот Нихтра Краус откри дека децата, особено во тинејџерските години, можат да имаат сериозни психолошки проблеми, поради што паѓаат во депресија.

„Клиничката депресија може да започне во раното или средното детство и да влијае на едно од осум деца. „Поради пандемијата на корона вирусот, се повеќе млади луѓе се чувствуваат уморни, понижени и негативни“, рече д-р Краус.

Консултирајте се со психолог
Препознавањето на депресијата може да биде многу тешко, без разлика дали се работи за дете или возрасен. Луѓето со ментални здравствени проблеми често плачат и велат дека се депресивни.

„На родителите не им е лесно на почетокот да забележат знаци на депресија кај децата, затоа е неопходно да се консултира стручњак, бидејќи не сите млади ги имаат истите симптоми.

Многумина ќе покажат различни симптоми во различни средини“, вели д-р Краус. Иако ниту едно дете не е исто, постојат вообичаени симптоми, кои се аларм за родителите дека нешто не е во ред со детето.

1. Постојано плачење или тага

2. Безнадежност

3. Промени во рутината за спиење

4. Промени во исхраната

5. Замор

6. Се жали на болки

7. Откажување од активностите во кои уживале и дружење

8. Покажување негативни ставови кон училишните задачи

9. Тешкотии со концентрирање

10. Лоша мотивација

11. Зголемено ризично однесување, самоповредување и мисли за смрт или самоубиство

12. Однесувања со само-темпото, како на пример играње игри

Низа фактори
Депресијата е предизвикана од голем број фактори поврзани со околината, генетиката, животните настани и животните навики. Понекогаш не постои јасна причина зошто некој би можел да ја доживее оваа состојба. Д-р Краузе вели дека семејната историја на депресија може да го предиспонира вашето дете. Други фактори вклучуваат секој голем животен настан (на пример, развод на родител) или неочекувана или значајна тага.

Вознемирувањето, траумата или лошото физичко здравје исто така може да прераснат во депресија, пишува cdm.me.

Што е следно
Д-р Краузе вели дека ако сте загрижени, првиот чекор е да го посетите вашиот општ лекар за да ја процените физичката и психичката состојба на детето. Општиот лекар може да упати дете до локална служба за ментално здравје за деца и млади за специјализирана помош.

Позитивното нешто што треба да се запамети е дека депресијата е многу ефикасна во нејзиното лекување кога ќе се дијагностицира. Третманот обично „вклучува индивидуални или семејни разговори и повремени лекови“.