Категории

Роверот на НАСА ја испрати првата панорамска слика од Марс на Земјата

Роверот на НАСА „Упорност“ ја испрати првата панорамска слика со висока дефиниција од површината на Марс на Земјата, објави американската агенција за вселенско истражување. Фотографијата што го покрива целиот круг е составена од 142 слики направени на 21 февруари со камерата „масткем-з“.

Сликата покажува пуста област со геолошки формации, вклучувајќи карпа со исечоци на ветер и работ на езерото Кратер, каде што роверот слета минатата недела. НАСА соопшти дека модерната камера ќе им помогне на научниците да ги испитаат атмосферските услови во кратерот и оддалеку да ги идентификуваат видовите карпи и седименти кои треба да се испитаат со помош на инструменти за ровери.

Џим Бел, истражувач од Државниот универзитет во Аризона, кој ја води операцијата со камерата „масткем-з“, рече дека сликата потврдува дека роверот паднал на идеално место, пренесе агенцијата ДПА. „Упорност“ патуваше низ вселената скоро седум месеци по лансирањето од Кејп Канаверал, Флорида. Научниците се надеваат дека ќе пронајдат докази во езерскиот кратер дека во минатото постоеле микроби на Марс.

Марс имаше вода на својата површина пред милијарди години и се темели на претпоставката дека можеби постоел некој облик на живот на планетата. „Упорност“ ќе ја истражува површината на Марс, неговата геологија и клима најмалку две години, а исто така ќе ги собере причините за карпите и почвата.

Прегледи:
329
Објавено на:
26.02.2021